El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha reivindicat que una vegada es constitueixi el nou govern de Pedro Sánchez qualsevol solució amb Catalunya "ha de passar per la política, la democràcia i les urnes" i sota aquesta circumstància ha instat al líder del PSOE a decidir "si segueix animant l'"A por ellos o la resolució del conflicto". 

Junqueras, que ha fet aquestes declaracions en una entrevista al diari portuguès Expresso on ha parlat del conflicte jurídic i polític, el suport que ha donat al nou govern de Pedro Sánchez i la futura negociació per resoldre la qüestió catalana. Junqueras també ha subratllat que la seva formació política comparteix amb JxCat la voluntat d'aconseguir la Republica Catalana as través d'un referèndum d'autodeterminació. "Amb Puigdemont coincidim que quan fem el referèndum haurem d'haver generat les condicions per poder fer efectiu el resultat", ha explicat. Tot i que Junqueras ha admès "certes discrepàncies ideològiques" amb JxCat, ha indicat que l'objectiu comú de la indpendència fa que majoritàriament sigui "fàcil entendre's, tal com passa entre la CDU i l'SPD a Alemanya". 

En aquest sentit, el líder d'ERC ha volgut refredar les acusacions al seu partit de "trair" els acords de govern pel pacte amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez. "ERC es va presentar a les eleccions defensant que faries asseure's al govern de l'Estat a una mesa de negociació per resoldre el conflicte polític, les hem guanyat dues vegades seguides i és el que hem fet", ha argumentat Junqueras al rotatiu on pregunta "on és la traició en això?". 

La mesa de negociació entre governs és per a Junqueras una constatació que ERC "sempre compleix amb els mandats democràtics" i que de fet, ell està a la presó per complir un d'aquests mandats democràtics. "No hi ha ningú que vulgui més la independència de Catalunya que jo i el meu partit", ha resolt contundent. 

Junqueras també és clar sobre les informacions que apunten un avançament d'eleccions al Parlament. El republicà rebutja frontalment aquesta opció al·legant que "encara hi ha molta feina per fer" com aprovar uns pressupostos a Catalunya i posar en marxa la mesa de negociació amb l'Estat. 

En l'entrevista Junqueras assimila els motius que l'han mogut a voler la independència de Catalunya als que va tenir Portugal el 1640 per aconseguir la del seu país. "El nostre objectiu és fer una societat millor i la independència és l'instrument per a fer-lo. Dins de l'estat espanyol, Catalunya ho ha intentat de totes formest i no ha estat possible, per això creiem que hem de disposar de totes les eines d'un Estat".

Catalunya no és ni serà mai la prioritat de l'estat espanyol segons Junqueras i ha considerat en l'entrevista que "moltes de les decisions que s'han pres de Madrid han anat en contra de la majoria de ciutadans de Catalunya". Per això ERC es sent amb el mateix dret a intentar-ho com ho han fet altres països com Portugal, que s'han independitzat d'Espanya i no han tornat.