La sessió constitutiva del Congrés dels Diputats ha deixat moltes imatges. I tenen quatre protagonistes: els presos polítics Oriol JunquerasJordi SànchezJordi Turull i Josep Rull. Entre les fotografies, una de molt destacada: quan el líder d'Esquerra Republicana ha passat pel costat de l'escó del president Pedro Sánchez, amb qui s'ha saludat cordialment i han mantingut un intercanvi de paraules molt breu. També ho ha fet Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Turull quan ha arribat el seu moment.

Ha estat durant la votació de la presidència del Congrés dels Diputats, que es fa per votació secreta en urna. En aquest moment, per ordre alfabètic, tots els diputats baixen per a dipositar el seu vot. Junqueras ha aprofitat per saludar Sánchez. L'ha felicitat pels resultats i li ha desitjat "encerts". També ha saludat els ministres Josep Borrell, Dolores Delgado i Fernando Grande-Marlaska, amb qui ha mantingut una conversa molt més llarga.

Jordi Sànchez Pedro Sànchez contitució Congrés EFE

L'arribada dels presos a l'hemicicle, entre aplaudiments dels seus companys i d'altres diputats, també ha deixat algunes imatges. Oriol Junqueras era el primer dels quatre presos, i mentre pujava a l'escó s'ha aturat a saludar i parlar durant uns segons amb el secretari general de Podemos, Pablo Iglesias. Per la seva part, Inés Arrimadas ha pres la iniciativa per saludar amb dos petons a Jordi Turull i Josep Rull. Han intercanviat algunes paraules.

Durant el batibull de la votació en urna de la Mesa, també hi ha hagut moments destacables. Junqueras ha saludat i parlat amb la ministra María Jesús Montero, mentre el líder del PNB, Aitor Esteban, s'ha aturat a parlar amb Jordi Sànchez al seu escó. També hi ha hagut mirades de menyspreu, com la d'Albert Rivera a Turull i Rull.

Albert Rivera mirada Josep Rull Jordi Sànchez - Twitter Rivera

Els seus companys han acudit ben d'hora aquest matí per a reservar-los escons ben visibles. Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull s'asseuran a primera línia, just per darrere del banc del govern espanyol. Per la seva part, Oriol Junqueras també s'asseurà en una posició avançada: la segona fila, a tocar del passadís de la banda esquerra. En la constitució de les Corts els escons no estan assignats i cada diputat pot asseure's on vulgui. L'escó de Sànchez és el que la passada legislatura ocupava Albert Rivera.

Els diputats presos han arribat al Congrés des de la presó de Soto del Real a les 8:40. Per la seva part, el senador Raül Romeva ho ha fet a les 8:20.