El vicepresident, Oriol Junqueras, ha participat aquest matí en la reunió que han celebrat els negociadors del Govern amb la CUP per provar de desbloquejar els pressupostos. La reunió se celebrava l'endemà que els cupaires expressessin públicament el malestar per la forma com s'estan desenvolupant les converses.

"No s'ha resolt res", asseguren fonts de la negociació que avancen que la setmana vinent hi haurà noves reunions

Per part del Govern han participat també en la trobada els negociadors habituals, el secretari general de la vicepresidència, Josep Maria Jové, i el secretari de Govern, Joan Vidal, mentre que en representació de la CUP hi eren el diputat Benet Salellas i la diputada Eulàlia Reguant

Aquesta era la segona reunió que mantenien els negociadors -la primera amb Junqueras- després que el passat 20 de desembre es van publicar les esmenes de la CUP al projecte de pressupostos. De fet, des del Govern se subratlla que fins al 17 de gener hi haurà la possibilitat d'incorporar esmenes a la llei d'acompanyament, on figuren les propostes fiscals, la qual cosa impedeix abordar la negociació en la seva totalitat.

Tensió amb Junqueras

Precisament, els cupaires van expressar ahir el seu malestar pel ritme de les negociacions i van demanar al president, Carles Puigdemont, que s'arremangui i s'hi impliqui molt més. "El procés de negociació no ha funcionat com nosaltres pensàvem que havia d'anar. El Govern no ha ofert pràcticament res", va advertir Salellas en el marc d'una conferència política.

El portaveu del secretariat cupaire, Quim Arrufat, en ser pregunta en una entrevista posterior si les dificultats per tancar un acord obeïa a la distància que separa CDC de la formació anticapitalista va advertir que les diferències són amb el vicepresident. "La diferència no és amb CDC, és amb Junqueras", va assegurar.

Arrufat va assegurar que els cupaires han concentrat les seves reivindicacions en dos punts, que són prioritzar l'ensenyament públic i garantir una major progressivitat fiscal, amb la qual cosa han deixat de banda bona part de les reivindicacions del seu programa electoral.

Malestar a ERC

Les paraules del portaveu cupaire han provocat un malestar a ERC. El diputat Gabriel Rufián ha advertit que no hi ha cap acord entre l'antiga CDC -i ara PDeCAT- i la CUP que no pugui assumir ERC.

La coordinadora del PDeCAT, Marta Pascal, que ha estat preguntada a Tarragona sobre l'apel·lació de la CUP a Puigdemont, ha assegurat que "lògicament" la negociació està "en mans" del màxim responsable en matèria econòmica, que és el vicepresident. "El president ha demostrat per activa i per passiva que no amaga el cap sota l'ala, sinó que té lideratge", ha reblat.  

La setmana vinent, el Parlament començarà els debats a la totalitat dels pressupostos de cada departament. Els primers a comparèixer seran el vicepresident i la consellera de Presidència, Neus Munté.

Concrecions en el procés constituent

Amb tot, fonts cupaires, asseguren que les diferències entre la CUP i el Govern no se circumscriuen al debat pressupostari sinó a la falta de concrecions en el full de ruta del procés constituent. De fet, des de les files anticapitalistes es dóna per fet que el Govern farà algun gest en relació als pressupostos que facin possible el vot dels seus diputats a favor del projecte, però adverteixen que també caldrà avançar en el capítol de l'organització del procés constituent per fer possible aquest acord.

"És urgent, des de ja, constituir l'instrument organitzador del procés constituent. És una qüestió estratègica, central en el full de ruta. Preparar el disseny concret, la logística, les regles, la divulgació i la informació del procés democràtic de construcció de la república", va emplaçar Arrufat ahir en la conferència política de la CUP.