El president del partit sobiranista gal·lès Playd Cymru, Adam Smith, una eurodiputada de la mateixa formació Jill Evans i una diputada de l'Assemblea de Còrsega Anne Tomasi han visitat aquest divendres a la presó de Soto del Real (Madrid) Oriol Junqueras i Raül Romeva, juntament amb l'eurodiputat d'ERC Jordi Solé.

"Estem aquí per donar un missatge de solidaritat", ha comentat davant dels mitjans de comunicació Adam Smith. "Junqueras, Romeva i els altres presos estan suposant un greuge per la reputació d'Espanya a nivell internacional", ha explicat.

"Som socialistes, volem que quan es formi un govern socialista a Espanya es resolgui la qüestió catalana d'una altra forma", ha reivindicat el dirigent sobiranista gal·lès, qui també ha afegit que "al segle XXI, els desacords s'haurien de resoldre a través de la democràcia i no jutjant la democràcia, que és el que està passant aquí". "Hem de resoldre això democràticament i no utilitzant el poder de l'Estat i posant gent a la presó perquè tenen un punt de vista diferent", ha afegit.

La diputada corsa Anne Tomasi, per la seva banda, ha qualificat d'"inspirador veure com de forts estan". "Han acabat la trobada desitjant-nos sort i coratge. Volem donar-los suport i dir que sempre el tindran, perquè ells lluiten pels nostres drets també, per l'autodeterminació i la democràcia", ha afegit.

Solé ha volgut agrair la visita dels dirigents tot recordant que Junqueras és el cap de llista de la formació europea Aliança Lliure Europea (on està integrada la coalició d'ERC, EH Bildu i el BNG) per les pròximes eleccions europees del 26 de maig. L'eurodiputat republicà ha comentat que la victòria republicana el 28-A és un pas més, "però que s'ha de seguir guanyant". També ha remarcat que ERC és un partit "profundament europeista perquè una de les bases de la UE ha de ser la democràcia i els drets civils".