Missatge contundent d'Oriol Junqueras i Raül Romeva en un acte electoral a Lleida. El president d'ERC i candidat a les europees, Oriol Junqueras, ha reclamant guanyar les eleccions del 26-M al Parlament Europeu per tal d'"incomodar" l'Estat i ha considerat "imperdonable" que els catalans "no posessin el màxim de vots a la candidatura d'un pres polític". "Si alguna cosa incomodarà les institucions és haver compartir escó amb un pres polític. Haver de portar un pres des de la presó al Parlament Europeu", ha defensat. 

També Romeva ha demanat guanyar perquè Europa "reaccioni". A més, des de Soto del Real, ha defensat que no se'n penedeixen de "res" ni pensen renunciar a "res", i que seguiran "construint la llibertat" i, si cal, ho faran "des de la presó". "És inevitable que més d'hora que tard Europa entengui que la República és cada vegada més real i aquesta realitat començarà a cada un dels nostres municipis", ha defensat.

Aquest ha estat el primer acte de Junqueras i Romeva en campanya, malgrat no poder-hi ser en directe per la limitació horaria imposada per la JEC. Tots dos han gravat la seva intervenció en vídeo una hora abans de l’inici del míting, celebrat al poliesportiu municipal de la Bordeta davant més de 150 persones. Fins ara només s’havien pogut emetre alguns petits vídeos. Aquest dissabte, però, Junqueras sí que podrà intervenir en directe per primer cop en aquesta campanya per les municipals i europees, i ho farà en un emplaçament molt especial per ell: Sant Vicenç dels Horts.

En clau municipal, Junqueras ha demanat des de la capital del Segrià que els republicans guanyin al màxim d'alcaldies possibles i repeteixin l'alegria del passat 28-A. "Si vosaltres ho gaudiu, imagineu-vos nosaltres sols en una cel·la de Soto del Real, no ens priveu d'aquesta alegria", ha demanat.

Finalment, el líder d'ERC també s'ha referit a una de les polèmiques dels últims dies, amb el bloqueig a la candidatura del socialista Miquel Iceta al Senat, i ha retret a aquest partit que els demanin "cortesia" quan "no van tenir escrúpols" amb els "cops de porra" de l'1-O o amb la presó. "Ens ho demanen els que ens han posat a la presó i ens hi mantenen", els ha recriminat.

En el mateix sentit, a l'acte també hi ha intervingut el president del Parlament, Roger Torrent, que ha avisat al PSOE que "si es pensen que amb gestos simbòlics n'hi ha prou és que no tenen ni idea del país" i ha assegurat que els republicans es mantindran "fidels" als seus "ideals" i a la "responsabilitat de país". Tot i això, ha tornat a estendre la mà al "diàleg" i ha apostat per una "solució democràtica", però ha assegurat que cal fer-ho "de tu a tu, sense imposicions, ni xantatges, i sense menystenir la sobirania del Parlament".

Per acabar, el número tres dels republicans a Europa, Jordi Solé, ha demanat que Junqueras, com a pres polític, guanyi les eleccions perquè la UE "deixi de mirar cap a una altra banda" i vegi que "això està passant aquí". El candidat a les europees també reconegut que Europa "ens ha decebut", però ha demanat no desvincular-se'n.