El líder d'ERC, Oriol Junqueras, i Raül Romeva han traslladat aquest divendres a líders europeus la necessitat d'aprovar una llei d'amnistia per alliberar els presos polítics i posar fi a la repressió de l'estat espanyol. Junqueras i Romeva han fet aquesta demanda durant una trobada telemàtica amb el copresident del grup Verds/ALE al Parlament Europeu, Philippe Lamberts, en la qual han analitzat l'actual situació política a Catalunya, Espanya i Europa.

Junqueras ha traslladat als líders ecologistes la necessitat d'aprovar una llei d'amnistia que "posi punt final a la repressió i la persecució que pateixen milers de persones", segons ha informat ERC.

L'indult, solució individual

El líder republicà ha apuntat que els indults són solucions individuals, però que al seu parer no resolen el problema col·lectiu que existeix. Així ha apostat per trobar una solució que "torni a la política el que és essencialment un problema polític, i això només ho permet la llei d'amnistia".

Per la seva part, Raül Romeva ha volgut comentar l'informe de la Comissió de salut de l'estat de dret a la Unió Europea, en el qual es posa en relleu la necessitat de renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), la relació de dependència que existeix entre la Fiscalia General i el Govern, i els reiterats avisos del Consell d'Europa sobre "una politització del poder judicial".

Romeva ha destacat que hi ha un problema que es vol obviar: "Que avui hi hagi presos polítics, exiliats i centenars de persones perseguides per expressar la seva opinió o per dissentir políticament és conseqüència del que aquest informe assenyala i Europa n'ha de ser conscient".

Carta a Sánchez

Els copresidents del grup Verds/ALE al Parlament Europeu, Philippe Lamberts i Ska Keller, després de la trobada telemàtica amb Junqueras i Romeva han enviat una carta al president del Govern, Pedro Sánchez, en la qual li demanen solucions polítiques i la llibertat dels líders independentistes empresonats per l'1-O.

A la carta demanen a Pedro Sánchez d'accelerar com més aviat millor l'articulació de les opcions disponibles per a l'impuls d'"una solució política que permeti als líders empresonats recuperar la seva llibertat, una mesura que s'ha tornat més urgent encara després de la decisió judicial de suspendre el seu tercer grau". Recorden que la suspensió del tercer grau enmig de la pandèmia ha convertit la situació personal i familiar dels empresonats "en encara més difícil, si és possible".

En aquest punt, Lamberts i Keller recorden a Pedro Sánchez la recent recomanació realitzada per la comissària de Drets Humans de Nacions Unides, Michele Bachelet, sobre la necessitat de "garantir la protecció de la salut de les persones empresonades durant la pandèmia, a través de la seva posada en llibertat en la mesura que això sigui possible".