Carme ForcadellDolors Bassa ja han sortit de la presó de dones d'Alcalá de Henares (Madrid) amb destinació a Catalunya. Les líders independentistes han sortit en un vehicle de la Guàrdia Civil poc abans de dos quarts de nou del matí. Bassa i Forcadell aniran directament a Catalunya i ingressaran previsiblement a la presó Puig de les Basses, a Figueres (Alt Empordà).

D'altra banda, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez ja no són a la presó aragonesa de Zuera i es troben viatjant en direcció a la presó catalana de Brians II, a Sant Esteve Sesrovires, al Baix Llobregat. 

Un cop a Brians II, la custòdia de Junqueras, Romeva, Cuixart i Sànchez passarà a mans dels Mossos d'Esquadra i seran traslladats a la presó de Lledoners, al Bages, on ja hi dormiran aquesta nit. La presó de Lledoners és una de les més noves i modernes de les que disposa el Departament de Justícia i actualment acull prop de 700 interns –el 73% de la seva capacitat–.

El centre penitenciari va ser inaugurat ara fa deu anys a Sant Joan de Vilatorrada (Bages), a uns 70 quilòmetres de distància de Barcelona. Tot i que la presó va néixer com un centre per a interns condemnats, des de fa uns anys també acull presos en situació preventiva, com seria el cas dels 'Jordis', Junqueras i Romeva.

Presó Lledoners - Justícia

Presó Lledoners - Justícia

Pel que fa al centre penitenciari del Puig de les Basses de Figueres va ser inaugurat l'any 2014 i va fusionar les dues presons que hi havia a les comarques gironines, la del centre de Figueres i la de Girona. La nova presó unificada va costar 108,99 milions d'euros (MEUR) i va entrar en servei quatre anys més tard d'acabar les obres. 

Presó cel·la Puig de les Basses - Justícia

piscina presó puig de les basses - Justícia

 

Tanmateix, les entitats sobiranistes segueixent reclamant l'alliberament dels presos. És per aquest motiu que han convocat una marxa des de Sant Joan de Vilatorrada fins a la presó de Lledoners, que tindrà lloc aquest dimecres a les set de la tarda, i una concentració a la presó de Puigs de les Basses (Figueres), quan hi arribin Dolors Bassa i Carme Forcadell, previsiblement dijous. La crida l'han fet aquest dimarts a la tarda l'ANCÒmnium Cultural i l'Associació Catalana de Drets Civils, l'entitat que aplega els familiars dels presos polítics