El vicepresident Oriol Junqueras i el conseller Raül Romeva han presentat aquest dimecres un recurs d'empara davant del Tribunal Constitucional contra la interlocutòria del Tribunal Suprem del 9 de juliol que els va suspendre com a diputats del Parlament.

En el recurs consideren que la decisió del Suprem suposa la violació dels drets fonamentals a la llibertat ideològica i d'expressió, a la participació i representació polítiques, a la tutela judicial efectiva i a un procés amb totes les garanties, entre d'altres.

La seva suspensió com a diputats ha generat diverses controvèrsies en el Parlament: la Cambra encara no ha decidit com procedir davant de la interlocutòria dictada pel jutge Pablo Llarena, i ERC i JxCat fa setmanes que no es posen d'acord, cosa que va fer suspendre un ple al juliol i retardar el Debat de Política General.

En la mateixa situació que Junqueras i Romeva es troben Carles Puigdemont, Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez i la falta d'acord entre ERC i JxCat fins ara posa en qüestió que el Debat de Política General es pugui celebrar el 2 d'octubre.

Atemptat a la presumpció d'innocència

Signat pel lletrat Andreu Van den Eynde, el recurs de Junqueras i Romeva exposa que el TC en poques ocasions trobarà un litigi que ofereixi "tanta rellevància constitucional" i confia que l'Alt Tribunal sabrà valorar els drets dels seus representats i també tutelar-los revocant de les resolucions del Suprem.

Un dels arguments que s'esgrimeixen és que suspendre'ls com a diputats quan encara no hi ha sentència ―tots dos estan a la presó preventiva― és "un atemptat a la seva presumpció d'innocència" i implica unes conseqüències gravíssimes als qui ara mateix són innocents.

Exposa que la llei solament preveu la suspensió de diputats processats l'actuació dels quals "es vinculés amb bandes armades o terroristes, usuàries de forma il·legítima d'armes de guerra o explosius, amb la finalitat de produir la destrucció de l'ordre constitucional", alguna cosa que no és el cas dels seus representats, conclou.

Van den Eynde critica que la resolucions del Suprem sobre aquest tema es fonamenten en "una interpretació noves i imprevisible de la llei penal", i assegura que això vulnera el Conveni Europeu de Drets Humans.

Privar a Junqueras i a Romeva de la seva condició de diputats suposa, segons el recurs, una vulneració tant del seu dret de sufragi passiu, com també del dret de sufragi actiu de tots els ciutadans que amb el seu vot van contribuir a la seva elecció en les eleccions de 21 de desembre del 2017.

Conclou que la Constitució espanyola no prohibeix ni estableix límits al debat polític "ni pot anul·lar indegudament les funcions d'un parlamentari electe i el seu dret a expressar-se en la Càmera", per la qual cosa demana que Junqueras i Romeva poden tornar a exercir de diputats sense limitacions.