El vicepresident Oriol Junqueras retreu al jutge Pablo Llarena que asseguri que la única violència que hi va haver als carrers de Catalunya durant el referèndum de l'1-O la va protagonitzar el govern català i els ciutadans. En un article publica al diari 'Ara' afirma que "el què tothom ha vist, en tot cas, són les càrregues policials contra ciutadans pacífics en els col·legis electorals". "El que tothom va veure, el que va sacsejar l’opinió pública i ens va commocionar, va ser veure un ús de la força frapant contra ciutadans pacífics. Per això milions de persones van decidir fer vaga el 3 d’octubre, en protesta contra l’ús de la força, contra unes imatges que ens van violentar a tots, a tots els demòcrates", escriu. 

Junqueras, en presó provisional a Estremera des de fa més de 160 dies, assegura que Europa, tot i haver-se mostrat "freda, distant o clarament contrària a la independència de Catalunya" ha posat en entredit els delictes pels quals s'investiga els membres del govern català i "sosté que no hi ha rebel·lió perquè no hi ha violència". "El que avui està en qüestió a l’estat espanyol és l’existència d’una democràcia sana, el que està en qüestió és la separació de poders", diu. 

"És el símptoma d’un dèficit en un sistema de llibertats que esdevé una vulneració flagrant dels principis fundacionals de la democràcia", ja que ha senyalat que el què es va fer l'1-O va ser una votació i que convocar referèndums està despenalitzat des del 2005.