El president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, s’ha tret de sobre les pressions de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) perquè el govern català aixequi la Declaració Unilateral d’Independència (DUI) a finals del 2023. En la línia del president de Pere Aragonès, Junqueras assegura que l’independentisme encara ha de reunir més "força democràtica" i ha fet un símil amb una equació matemàtica. En un esmorzar informatiu organitzat per Nueva Economía Fórum a Madrid, Junqueras ha defensat que la independència “no és una qüestió de terminis ni de temps, que és una variable depenent de la força democràtica que siguem capaços d’acumular davant la comunitat internacional” i ha afegit “si aquesta força fos major, la independència estaria molt més a prop”. Per al líder republicà, “la nostra obligació i el nostre desig és la de construir majories democràtiques àmplies perquè els nostres passos puguin ser acompanyats per una majoria de la societat catalana i dels organismes internacionals”. 

 

El presidente de ERC, Oriol Junqueras, da un discurso durante el desayuno informativo, organizado por Nueva Economía Forum, celebrado este miércoles en Madrid. Sentado con Ester Capella, delegada del Govern a Madrid.EFE/ Fernando Alvarado
El presidente d'ERC, Oriol Junqueras defensa a Madrid la via del diàleg. EFE/ Fernando Alvarado

Missatge a Junts i a Pedro Sánchez

Junqueras està convençut que el missatge del seu partit és “el més integrador, el més inclusiu, el més democràtic” i “el que obre més portes a la comunitat internacional”. De fet, creu que “no hi ha cap estratègia alternativa” a la via del diàleg que impulsa Esquerra. En aquest sentit, ha defensat el paper de la taula de negociació entre el govern de l’Estat i la Generalitat i ha lamentat l’energia que dediquen els socis de Junts i el PSOE. “El govern espanyol agraeix que no tot l’independentisme estigui assegut a la taula perquè l'alleuja de bona part de la pressió que hauria de gestionar ” i, per això, ha demanat a Junts —sense mecionar-los que “no tinguin por a confrontar idees en cap espai”. Després de les amenaces que han llençat alguns dirigents de Junts de deixar el govern català, l’exvicepresident català assegura que aquesta possibilitat és “altíssimament improbable”.També s’ha esquinçat les vestidures perquè Pedro Sánchez “té escàs interès en la taula” perquè “cada cop que s’hi asseu ho fa arrossegant els peus i voldria sempre estalviar-se-la”.

La utilitat de la taula

Junqueras es mantindrà lligat a la via del diàleg peti qui peti: “La negociació és una eina política útil i imprescindible”. I si el govern espanyol no vol negociar, ha remarcat, “forma part de la nostra obligació trobar els marcs per vehicular el principi democràtic” sense concretar quin serien els passos a seguir. “Això no vol dir que la negociació sigui la millor de les eines” ha reblat Junqueras que, en una mirada estatal, ha avisat que "és molt difícil establir majories sòlides a l'Estat si bona part de la societat se sent profundament orfe pel que fa a la representació institucional" en referència a Catalunya i Euskadi. En aquest sentit, ha recordat que el Partit Popular, Ciutadans i VOX "tenen un alcaldia a Catalunya". També ha lamentat que "el marc institucional de l'Estat impossibilita que el Parlament català pugui garantir drets socials bàsics.