El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, i el vicepresident de la Junta de Comunitats de Castella-La Manxa, José García Molina, van coincidir en defensar la importància del "diàleg" en la situació de "complexitat política" que viu actualment Catalunya i la resta de l'estat espanyol.

Després d'una reunió aquest divendres al vespre, el vicepresident català va admetre que hi ha "diferències importants" en la visió sobre el "futur institucional del país", però també que "compartim un ferm compromís amb la defensa de la democràcia i dels drets civils i socials de tots els ciutadans". Per la seva banda, Molina va assegurar que "vivim un temps intens de sobredimensionament de posicions enfrontades, però el primer paper de la política és dialogar, especialment amb els que no pensen com tu".

ACN

Junqueras ha considerat un "honor" compartir aquesta reunió amb el vicepresident de Castella-La Manxa, una terra amb la que Catalunya comparteix "tants vincles", i també una "oportunitat" per debatre sobre les polítiques socials compartides entre els dos governs, a més del "compromís" en la creació de llocs de treball. 

El vicepresident català ha reiterat el seu "amor a Espanya, a les terres d'Espanya i a la llengua i cultura espanyoles que compartim". Junqueras ha afegit que vol mantenir les millors relacions amb Espanya i que "aquestes relacions seran les millors quan siguin entre iguals". El també conseller d'Economia i Hisenda del Govern ha dit que les relacions entre iguals es donen entre els que disposen de les mateixes eines institucionals i "sempre en el conjunt d'Europa".

"No podemos defender la vía represiva del PP"

Per la seva banda, Molina -que és secretari general de Podem a Castella-La Manxa- ha apuntat que "no tenim el mateix full de ruta, però sí que compatim la idea que els drets socials generen una cohesió social que fa més fàcil la cohesió territorial i que en lloc d'enfrontament pugui haver-hi vies d'entesa per cercar altres formes d'estar junts".

El dirigent de Podemos ha afegit que "aquesta via sempre ha d'estar avalada per la ciutadania. Estem a favor del dret a decidir i això val per Catalunya i per Castella-La Mancha. Igualment, ha valorat que "no podem defensar la via repressiva del govern del PP. Està en joc la naturalesa dels principis democràtics a Espanya i els demòcrates hem de defensar la democràcia amb gestos com el diàleg d'avui. No sóc independentista, però voldria ampliar el dret a decidir alhora que busquem formes d'estar junts".