El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, en una entrevista al programa El Món a Rac1 ha revelat que hi pot haver una data concreta per a la celebració d'un referèndum en "un parell de mesos", quan el Pacte Nacional hagi acabat els treballs d'intentar un referèndum acordat.

Junqueras ha considerat que llavors serà un “bon moment” per posar la data per no perjudicar la feina del Pacte Nacional i ha deixat clar que l'aparició de la paraula "República" a la pregunta li "sembla molt bé". 

En aquest sentit, Junqueras espera que els ciutadans indecisos amb el futur de Catalunya resolguin els seus dubtes amb el poc compromís que té l'Estat espanyol a l'hora de complir les seves promeses: "Els pressupostos no s'executen. La diferència entre els que es pressuposta i s'executa és enorme. L'experiència ens diu que ja no ens en podem fiar", ha recalcat Junqueras. 

El vicepresident de la Generalitat també ha valorat la decisió del Tribunal Constitucional d’impugnar els pressupostos catalans per destinar una part a un possible referèndum. Junqueras s’ha referit a aquesta decisió com a política, ja que “el Tribunal Constitucional està molt polititzat” i ha atribuït la impugnació a una por pel que pot arribar a passar: “Ho suspenc perquè no m’agrada el que pot arribar a passar, no perquè estigui prohibit”.

Tot i les amenaces, el vicepresident s’ha mantingut ferm en el compromís del Govern per tirar endavant perquè “tenim el compromís que els ciutadans de Catalunya puguin votar i volem complir amb aquesta voluntat”.