El vicepresident Oriol Junqueras ha advertit que és "senzillament inaplicable" qualsevol retallada addicional als pressupostos del Govern, ateses les limitacions prèvies que ja ha imposat el ministeri d'Hisenda. Junqueras ha respost així la carta del ministre Cristobal Montoro sobre noves retallades en la disponibilitat de crèdit arran els incompliments del dèficit.

Junqueras ha advertit que les restriccions imposades pel ministeri s'han traduït en retallades en serveis socials que arriben a nivells "insuportables" pels ciutadans. En aquest sentit, el vicepresident ha assenyalat que no pensen aplicar cap retallada més i ha dit al ministeri que "si vol tancar hospitals, que ho faci ell mateix". Segons els càlculs de la Conselleria d'Economia, les mesures per reduir el dèficit que demana Montoro suposarien un ajust complementari mínim de 1.000 milions d'euros. El secretari d'Economia del Govern, Pere Aragonès, ha comparat aquesta retallada, per exemple, amb la suma dels pressupostos de tancar durant un any les presons, l'administració de justícia i els tres principals hospitals catalans, que ascendeixen en conjunt a una xifra similar a la de les retallades.

"Un ministeri incomplidor

Segons Junqueras, Catalunya no tindria cap dificultat per complir amb el sostre de dèficit, si el ministeri complís amb les seves obligacions pressupostàries i tributàries amb les comunitats autònomes: "Estem davant un ministeri que, sistemàticament, defuig les seves obligacions", ha apuntat. 

Decisió arbitrària

Junqueras ha vinculat la carta al context actual: "L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal ha responsabilitzat el ministeri de la desviació del dèficit espanyol i ahir el Suprem també va anul·lar el sostre de dèficit fixat pel ministeri a les comunitats autònomes". Segons el republicà, tot plegat és un cop d'efecte d'un ministeri que no sap com sortir-se'n; "és una decisió arbitrària".

Carta del ministre

Al llarg del matí, el departament d'Economia ha mantingut diferents contactes polítics i tècnics amb el Ministeri. L'objectiu és concretar la quantia que el ministeri exigeix que es redueixi. En la missiva, adreçada a Junqueras, el ministre adverteix a la Generalitat que aplicarà "mesures coercitives" si no compleix l'objectiu del dèficit i li dóna 15 dies perquè efectuï una "retenció" de la disponibilitat del crèdit amb l'objectiu de complir-hi.