Primera reacció del president d'ERC, Oriol Junqueras, en conèixer la sentència que, en el seu cas, li imposa fins a 13 anys de presó. A través d'un tuit i d'una carta a la militància, Junqueras acusa la justícia espanyola de voler "acabar" amb "tota una generació de catalans", però avisa que malgrat la presó, tornaran "més forts, més convençuts i més ferms que mai".

En la carta, Junqueras acusa l'Estat de voler "destrossar vides, escapçar partits i lideratges" a més de voler "aturar i acabar un moviment polític i democràtic i silenciar a tot un poble que es vol expressar a les urnes". "La democràcia a l’Estat espanyol ha fet fallida i els seus poders exerceixen la venjança perquè no entenen de justícia, de política ni de processos democràtics", denuncia en aquests sentit.

Davant d'aquestes altes penes, Junqueras considera que no hi ha "alternativa" a la independència i es compromet a lluitar fins a que així sigui. "Jo no vull que els meus fills creixin en aquest estat corrupte, insensible i demofòbic i us ben juro que no descansaré fins a aconseguir-ho", assegura.

Malgrat tot, demana no caure en venjances i optar per l'"esperança" i convertir la "injustícia en energia, en coratge i en força democràtica". "Avui no acaba res, ni venceu ni convenceu", assegura, al que afegeix: "tornarem i tornarem més forts. Som la generació que hem nascut per guanyar. Som la llavor de totes les victòries. No en tingueu cap dubte, tornarem i guanyarem".