Més enllà del contingut polític, la primera roda de premsa d'Oriol Junqueras des de la presó de Soto del Real, després de més d'un any i mig tancat i en un silenci imposat, ha deixat entreveure la part més humana del candidat. "Us trobo a faltar molt a tots". Amb aquesta frase ha començat a parlar el líder dels republicans, tot lamentant que no pugui fer més rodes de premsa: "és molt divertit i és una pena no poder-les fer". 

Era la primera vegada que Junqueras es podia dirigir en directe a l'audiència i no ha desaprofitat l'ocasió per poder saludar, visiblement emocionat, als qui més estima, els seus fills Lluc i Joana, que ha assegurat que possiblement l'estarien veient a través de la televisió. 

A partir d'aquí, Junqueras ha començat a parlar pràcticament sense aturador. Fins i tot en algunes respostes demanava afegir nous temes i explicacions per complementar el seu discurs. Se'l notava amb ganes de parlar, d'explicar les seves idees polítiques, i també de saludar a tots els assistents a la roda de premsa. 

El líder dels republicans ha parlat durant dura una hora i tres quarts i més que ho hagués fet si no hi hagués hagut limitació de temps. De fet, ell mateix ha avisat els periodistes assistents que el dia que surti de la presó batran el rècord de la roda de premsa més llarga de la història, i ha adverit que no serà fàcil, ja que el general Prim va arribar a fer un discurs de tres dies.

"Tinc xerrera per estona", ha assegurat entre rialles i avisant els periodistes que vagin pensant en "fer relleus" per cobrir-ho. 

S'ha pogut veure un Junqueras molt proper, còmode i divertit, que ha explicat anècdotes i que ha tancat la roda de premsa amb una salutació pels presos del mòdul 10 de Soto del Real. Ell mateix ha assegurat que li havien demanat que els saludés per la televisió. 

Oriol Junqueras Gabriel Rufián roda de premsa Soto del Real EFE

A la sala de la seu de l'Agència Catalana de Notícies (ANC), on han fet la roda de premsa a través d'una videoconferència amb la presó de Soto del Real, seguien atents les paraules del seu líder, el número dos de la candidatura al Congrés, Gabriel Rufián, i la número dos a les europees i parella de Raül Romeva, Diana Riba. 

Tots dos han protagonitzat un altre dels moments emotius de la jornada, quan s'han saludat a través de la videoconferència. A més, per casualitat, Riba ha saludat a Junqueras just quan l'ha trucat Romeva des de la mateixa presó.

Amb aquest retrobament bidireccional s'ha donat per acabada la roda de premsa, però Junqueras no marxa. El líder dels republicans tornarà a prendre la paraula, a través de videoconferència, diumenge en un acte electoral que tindrà lloc a Cambrils. Tant ell com el candidat al Senat i també pres polític, Raül Romeva, hi intervindran per videoconferència.