Oriol Junqueras ja coneixia la confessió que l'exministre d'Exteriors José Manuel García-Margallo va fer ahir a la nit a 13TV, quan va assegurar des del govern espanyol s’havia negociat secretament amb diversos governs d’arreu del món per evitar que es posicionessin a favor de la independència de Catalunya. Així ho ha dit a El Matí de Catalunya Ràdio, on ha exposat: "[L'exministre] m'ha dit diverses vegades que farien tot el que poguessin perquè no ho aconseguíssim".

Ara bé. També ha subratllat que, malgrat això, "el govern espanyol no se'n surt amb els esforços que fan per impedir-ho" i, reiterant-se -com ja és habitual- que ell és "només una peça d'un mecanisme formidable", ha exclamat: "Que ens inhabilitin, que facin el que creguin que han de fer!".

Sobre la hipotètica invitació de la Moncloa a l'acte que el president espanyol farà a Barcelona el proper 28 de març, el vicepresident no ha confirmat la seva presència perquè diu que com encara no ha rebut cap invitació, "que això no vol dir que no existeixi", no ho decidirà fins que no ho sàpiga del cert.

Desacord amb el Consell

Junqueras s'ha mostrat avui en desacord amb l'avís que va fer el Consell de Garanties Estatutàries que advertia que la partida pel referèndum és contrària a la Constitució perquè, segons ha volgut deixar clar, "fer referèndums està recollit" a la norma suprema i "ja se n'han fet i se'n faran".

Optimista i visiblement content per l'aprovació dels pressupostos, Junqueras ha posat en relleu: "A nosaltres, la responsabilitat ens agrada tant, que la volem tota". Però ha insistit: "Volem la millor relació bilateral, sobretot amb Espanya, a qui desitgem tota la sort del món".

Tanmateix, però, i malgrat que els comptes per al 2017 ja s'hagin aprovat, el també conseller d'Economia no s'ha mullat en la data pel referèndum perquè, ha etzibat a la presentadora, "això es parlarà on s'hagi de parlar i no serà en la taula de cap mitjà de comunicació" i ho ha justificat sota l'argument que es continuarà treballant amb cautela en aquest sentit per "respecte" a la gent que està fent aquesta feina.