Convençut que s'acabaran aprovant uns nous pressupostos al juliol, el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha avisat la CUP que si no col·laboren en la seva aprovació, la pròrroga seria "autonomista".

Així ha volgut fer una crida als anticapitalistes avui a RAC1 per aconseguir el seu suport i ha deixat anar subtilment que "necessitem ampliar determinades partides per anar més enllà" i "aplicar tot allò que tenim previst", és a dir, tirar endavant amb la independència de Catalunya.

Després que la diputada de la CUP Eulàlia Reguant hagi deixat clar a TV3 que l'objectiu del seu partit i el del Govern és similar, perquè, al seu parer –igual que Junqueras–, "els pressupostos també han de permetre la construcció de la República amb les estructures d'Estat", el vicepresident s'ha lamentat que fins que s'acabin posant d'acord del tot "en alguns aspectes, s’assemblarà a l’escenari de la tardor amb la negociació de la investidura".

El seu paper és com una espècie d'intermediari entre Junts pel Sí i la CUP. "El paper del conseller d’Economia és facilitar que aquesta majoria àmplia i diversa es posi d’acord", ha assegurat, al mateix temps que ha posat de manifest que correspon a la seva conselleria "aconseguir compatibilitzar les sensibilitats que hi ha al Parlament perquè hi hagi acord". Per això, s'ha compromès a aprovar-los al Govern a finals de mes, a portar-los al Parlament al juny i a aprovar-los al juliol i ha mostrat la seva certesa que "ho veig tot factible".

Aprofitant per carregar suaument contra els anticapitalistes per haver demanat no fer cas a Cristóbal Montoro i que s'incloguin els pressupostos suspesos pel Tribunal Constitucional, ha volgut deixar clar que "volem fer-ne uns realistes i sense maquillatge", tot i que ha assegurat que "estaríem encantats" d'afegir-los.

Reactivar el consum

L'objectiu de rebaixar "una mica" la pressió fiscal a les rendes baixes i mitjanes és "reactivar el consum" i "recaptar més IVA, tot i que gran part marxi a l'Estat". Aquestes rendes són les que se situen per sota els 36.000 euros.

Junqueras ha volgut deixar clar així que "si només es rebaixa la pressió fiscal a la mitjana de l’Estat, el cost per a la Generalitat seria de 516-520 milions d’euros" i ha recordat que, tot i que Catalunya està en l'onzena posició en l'IRPF en els trams alts, els baixos i mitjans són "qui paguen més de tot l'Estat". Ara bé. Rebaixar la pressió a les rendes baixes, no comporta necessàriament apujar els impostos de les més altes perquè, "depèn de quant es baixa".

També ha posat de relleu que "ens agradaria alleugerir molt la pressió", però ha estat realista garantint que, almenys, la baixaran "una mica".