El president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, afirma que el suport als Pressupostos de l'Estat "està condicionat als avenços a la taula de diàleg. Anem pas a pas" i creu que el PSOE només negocia quan ho exigeixen les circumstàncies.

En una entrevista concedida al diari El País, Junqueras assenyala que ERC va permetre la investidura de Pedro Sánchez "perquè l'alternativa, un Govern del PP i Vox, era molt pitjor" i es mostra convençut que "si nosaltres i el PSOE fem les coses bé, l'extrema dreta tindrà poc espai".

A més, el líder republicà ha estat molt expressiu a l'hora de negar que s'enganyés als catalans prometent una independència impossible: "I una merda. I una puta merda. Vam dir la veritat: que el procés havia d'acabar en la independència. Això es va impedir amb pallisses, presó, destituint Governs i tancant Parlamentos", ha recalcat Junqueras. Per al líder republicà "l'objectiu era i és la independència. I caurà pel seu propi pes: només cal treballar per convèncer més gent". L'expressió no ha agradat gens a la ultradreta mediàtica.

Governabilitat d'Espanya

Quant al pacte de govern, ha assegurat que "la governabilitat d'Espanya en aquest moment és bastant estratègica per a ERC", assevera. "Ens vam abstenir com hauria fet qualsevol demòcrata europeu. Dit això, els partits amb els que hem negociat continuen mostrant dosis d'inhumanitat al·lucinants: saben que som innocents i continuen callant", afegeix, a més de denunciar que "els socialistes catalans han aplaudit la presó d'innocents".

Mostra la seva disposició al diàleg amb el PSOE perquè "ens asseurem a veure si és possible arribar a acords" i matisa que el mes d'abril passat el PSOE "no va voler negociar els Pressupostos. Sánchez va triar anar a eleccions", pel que "atribuir a ERC aquesta responsabilitat és imprecís".

El Suprem "no té raó en res"

El líder d'ERC diu en l'entrevista que el Tribunal Suprem "no té raó en res" i la lliçó de tot el "procés" és "que ho vam fer per poder tornar a fer-ho".

​Reconeix en tot cas que "qualsevol procés complex ha de ser necessàriament multilateral. I en aquest cas requereix les institucions polítiques catalanes, espanyoles, europees i internacionals, de les empreses privades, i de tenir prou suports."