"Jo seré a la presó, però nosaltres els catalans continuarem lluitant". Així es titula un article escrit pel vicepresident Oriol Junqueras al diari britànic The Times des de la presó d'Estremera, als afores de Madrid, on ja fa quinze dies que està tancat amb els altres set consellers en espera que se celebri el judici pels càrrecs de rebel·lió dels quals se'ls acusa.

Lamentant-se que no ha pogut veure els altres consellers —menys Carles Mundó, amb qui comparteix cel·la—, Junqueras relata com és la vida a la presó i posa de relleu que la comunicació amb l'exterior és "molt limitada", perquè només els deixen parlar per telèfon 50 minuts a la setmana i, el que és pitjor, encara no ha pogut veure els seus fills. 

Ara bé. El temps a la presó ha permès al vicepresident dedicar més temps a la reflexió i l'oració i, sobretot, a "pensar en el passat, però també en el futur" i, en aquest sentit, ha demanat a tothom que vagi a votar a les eleccions del 21-D

Govern usurpat

Recordant que "el govern espanyol ha usurpat el Govern de Catalunya", Junqueras ha subratllat que "ningú ha votat per aquest govern", motiu pel qual ha acabat carregant contra el PP i el PSC-PSOE per "suspendre les llibertats, liquidar les nostres institucions i enviar-nos a la presó".

Perquè que els consellers anirien a la presó ja estava escrit (o gravat). La Fiscalia va fer les proves del micròfon dos dies abans que els consellers acabessin tancats sense cap opció de pagar fiança i, enlloc d'entonar el típic "1, 2, 3, provant", ho va canviar pel "tots a la presó".

De fet, Junqueras torna així a fer memòria en aquest article, posant damunt la taula que "poc abans que ens veiéssim privats de llibertat, es filtrava a la premsa i als polítics espanyols que el jutge hauria exigit que romanguéssim a la presó sense fiança".

"La Fiscalía te lo afina"

Precisament per això, el vicepresident té clar que "tot havia estat arreglat abans" i que ja apuntava maneres que la jutgessa Carmen Lamela només necessités cinc minuts per escoltar els testimonis dels consellers i prendre la decisió. 

Però hagi passat el que hagi passat, Junqueras considera que el president legítim continua sent Carles Puigdemont. El vicepresident compara la justícia belga amb l'espanyola, i carregan contra l'Estat per "no actuar com les seves contraparts europees".

Tot plegat, però, no aturarà que els catalans continuïn estant "dempeus" i no "de genolls i submisos" davant del govern de Mariano Rajoy perquè, assegura, "som persones pacífiques i valentes" i, justament per això, "dedicarem tota la nostra energia a la defensa de la democràcia, els drets polítics i civils, per guanyar llibertat".