El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha definit la situació econòmica de la Generalitat com "extremadament complexa". El també conseller d'Economia ha apuntat que durant la conversa amb el ministre del ram, Luís de Guindos, ambdós van coincidir en la idoneïtat de passar crèdits de curt a llarg termini. En aquest punt, Junqueras ha insistit que, si no es fa, "és perquè necessitem una autorització específica per fer-ho". Junqueras ha assenyalat amb sorneria que aquest tràmit, com també passa amb la liquidació del 2014 que el ministeri d'Hisenda deu a la Generalitat, no arriba.   

Pedagogia financera, concreció i consellers 'xupiguais'

“Opten per la desconnexió o negociaran amb l’Estat pel millorament del finançament autonòmic?” Aquesta és la pregunta que li ha fet el portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, al vicepresident Junqueras. El republicà ha evitat contestar explícitament, simplement ha replicat que la voluntat és fer la independència, però que també cal explicar la situació financera als ciutadans i el paper que juga l’Estat en aquest sentit.  En el torn de rèplica, Coscubiela ha anat més enllà: “Pensa reformar l’impost de successions, millorar la progressivitat del tram autonòmic de l'IRPF o recaptar els impostos d’habitatges buits?”, ha etzibat. Per acabar afegint que “no poden continuar dient que el de JxSí no és el govern de CiU”, atès que “les seves polítiques són les mateixes”. “No ens podem confirmar amb consellers xupiguais si fan les mateixes polítiques que abans“, ha criticat Coscubiela. Llavors, Junqueras li ha replicat que “si parla de partits que ja no ho són, vostè n’és un expert”. També s’ha compromès a respondre a totes les preguntes que li ha fet, però en una altra compareixença. “Només tinc 34 segons”, s’ha excusat el vicepresident.

Batussa amb C's 

Des de Ciutadans, el diputat Antonio Espinosa ha retret Junqueras "l'actitud victimista" de la Generalitat en relació al conflicte pel Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA). Literalment ha dit que o bé el vicepresident és un "manipulador" o bé "té un majúscul desconeixement" en la matèria. "Qualsevol de les dues opcions, no és pròpia d'un conseller d'Economia", ha sentenciat. 

Oriol Junqueras ha agraït irònicament la "moderació" dels termes (manipulador, desconeixedor) que Espinosa li ha dedicat. "Atès que probablement vostès assumiran responsabilitats de govern durant les pròximes setmanes, li recordo que l'Eurogrup ha advertit l'Estat espanyol que el sancionarà si no corregeix la desviació de 8mil milions d'euros que té", ha assenyalat Junqueras, qui també ha apuntat que, si necessiten consell, la Generalitat no tindrà cap problema en assessorar-los.

 

Foto: Sergi Alcàzar