El vicepresident de la Generalitat i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, s’ha obert a fer una auditoria ciutadana del deute de la Generalitat, amb l’objectiu d’explicar a la ciutadania com i per què s’ha generat el deute i les conseqüències d’haver-lo de pagar.

Junqueras ha donat el seu vistiplau a una demanda de la CUP formulada per la diputada Eulàlia Reguant, que ha recordat que el deute català suposa més d’un 34% del seu PIB. Reguant ha estat molt crítica amb aquesta qüestió i ha apuntat que va ser arran del primer govern tripartit que el deute públic es va disparar, passant d’un 8% el 2007 al 34% actual. “S’ha generat una dinàmica de bola de neu”, ha argumentat, per després defensar el dret a decidir col·lectivament si cal continuar pagant-lo o no.

La cupaire ha advertit, però, que l’auditoria no l’hauria de fer una empresa externa sinó que s’hauria de seguir el model d’auditoria ciutadana com la que es va fer a Grècia i que, després, es va traslladar a la ciutadania.

Junqueras no hi ha posat cap objecció i ha dit que està a favor de fer les auditories “del tipus que sigui”. “Per part meva, no hi ha inconvenient. Si alguna cosa ens caracteritza és posar llum”, ha afirmat Junqueras. El gest de Junqueras, però, també ajustarà la sintonia del Govern amb la CUP que, en els propers mesos, hauran de negociar els pressupostos. Un debat en el qual els cupaires insistiran sobre com abordar el pagament del deute.