El canvi de rumb que l'Estat vol protagonitzar en aquestes darreres setmanes des que es va investir Mariano Rajoy president no convenç al Govern. Les visites de la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, comencen a ser una constant a Catalunya, però, tot i això, l'executiu català no acaba de veure l'entrellat de tot plegat.

Així ho ha volgut posar de manifest el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, a El Matí de Catalunya Ràdio, on s'ha lamentat que "a l'operació diàleg no hi notem canvis per part del govern espanyol" i ha recordat que, "per part nostra, sempre hi ha hagut voluntat d'explicar-nos.

Ara bé. Provar d'arribar a un acord amb l'Estat ja no és una prioritat pel Govern. El seu objectiu ara és "posar de relleu que en aquest país hi ha una majoria molt àmplia a favor del referèndum". La data, però, estarà "en part estarà condicionada per les possibles decisions que prengui el govern espanyol" perquè "si precipita decisions en contra les institucions de Catalunya, d'alguna manera haurem de respondre". En aquest sentit, Junqueras ha assegurat que el referèndum estarà pròxim en el temps a l'aprovació de la llei de transitorietat jurídica, per assegurar la màxima cobertura jurídica.

Criteri espanyol

Mostrant la seva confusió per les reunions de Sáenz de Santamaría amb la líder de C's, Inés Arrimadas, i el del PSC, Miquel Iceta, Junqueras ha posat sobre la taula que "no sé quin és el criteri del govern espanyol a l'hora de decidir l'ordre de les reunions", però ha fet un intent per entendre-ho.

Entre totes les possibilitats que pot tenir la vicepresidenta espanyola per haver-se reunit amb C's i el PSC, però no amb Junts pel Sí ni CSQP podria ser que Sáenz de Santamaría "comenci els contactes amb els partits que han tret pitjor resultat a Catalunya en les eleccions espanyoles". El fet és que encara no hi ha data per reunir-se amb el Govern i el que és clar, a parer del vicepresident del Govern, és que "sabem que no pensen fer res".

I és que, assegura Junqueras, "del que acaba dient el govern espanyol al que acaba fent hi ha una gran distància" i és per això que "oferim l'oportunitat als ciutadans del nostre país de ratificar la llei de transitorietat en un referèndum".