"Ens fot fàstic, ens repugna i és de vergonya aliena". Amb aquestes paraules, el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha carregat fort a El Matí de Catalunya Ràdio contra l'Estat per "haver utilitzat les seves clavegueres per desprestigiar", però, citant el fons de rèptils del cas dels ERO d'Andalusia, ha assegurat que aquesta "no és la primera vegada que l'Estat vol destruir l'honorabilitat de les persones".

Cada vegada que escolta els àudios del cas Jorge Fernández, en els quals intenten implicar els seus pares i germà en la compra d'uns terrenys, Junqueras no pot evitar riure. "Per què hem de continuar aguantant actituds com aquesta?", continua qüestionant-se, al mateix temps que ha aprofitat per titllar tots els implicats en l''Operació Catalunya' de "sapastres" perquè considera que "ho han fet bastant malament".

Malament per com ha sortit tot a la llum, i malament perquè "en qualsevol país democràtic, el ministre de l’Interior hauria dimitit fa molts dies, fins i tot el president del govern ho hagués fet". 

El RUI al final del camí

Aquest és només un motiu més que se suma a les ganes del Govern de separar-se de l'Estat. "Estem avalats totalment per fer el que hem vingut a fer: la independència", ha recordat Junqueras i ha repassat els diferents passos que seguirà el procés: hi haurà unes eleccions parlamentàries que permetran avalar o no el que s’ha fet i, després d'això, hi haurà el referèndum "per avalar la constitució de la república".

De moment, el full de ruta continuarà tal com està plantejat, tot i que el vicepresident del Govern ha assegurat que estan "oberts a tots els escenaris democràtics". "Els campions mundials del referèndum som nosaltres" perquè "l’hem defensat tota la vida", ha sentenciat Junqueras, i ha volgut calmar els ànims posant sobre la taula: "La meva obligació és intentar-ho tant com pugui".