El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha fet arribar aquest vespre una carta a la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, amb la invitació a visitar Barcelona per mantenir una trobada formal i reprendre “un diàleg que transcendeixi les conegudes i, potser, evitables discrepàncies sobre el referèndum”, al qual deixa clar que el Govern no pensa renunciar.

“La nostra voluntat serà sempre mantenir una interlocució permanent amb el govern espanyol, sense que això signifiqui renunciar ni un gram al mandat de la ciutadania, a la qual ens devem i hem de rendir comptes”, adverteix la carta a la qual ha tingut accés El Nacional.

La proposta de reunió va sorgir de la darrera reunió del Consell Executiu, però avui el vicepresident ha formalitzat la proposta.

Junqueras adjunta a la carta l'informe de la Cambra de Comerç de Barcelona sobre inversions de l'Estat. "Clarament rellevant, atès que no només posa de manifest la secular i escassa inversió de l'Estat a Catalunya, a més mostra el manifest grau d'incompliment d'uns pressupostos ja de, per si, molt febles", retreu.

Qüestions essencials

El vicepresident, que obre la seva carta felicitant la vicepresidenta pel seu nomenament i celebrant “l'arrencada de la legislatura després d’un llarg període d’interinitat”, no amaga en cap moment que els dos govern no comparteixen “qüestions essencials” i que no conceben “d’igual manera el dret a decidir dels ciutadans”. Amb tot reclama la necessitat d’un “diàleg serè i profund, sempre amb esperit democràtic i al servei del benestar dels ciutadans”.

“Res ens agradaria més que arribar a acords que repercuteixin en benefici del benestar social i una economia pròspera en un moment tan complex com l’actual, quan s’entreveu, amb esperança, una sortida a la crisi, però alhora amb una societat més empobrida i més desigual”, assegura.

Junqueras garanteix mà estesa i compromís amb el resultat –“com no dubtem que aquesta serà l’actitud de tots els demòcrates”-, i reclama abordar les qüestions que requereixen acords amb urgència i sempre “d’obligat compliment”.