El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha avisat aquest dilluns que la Generalitat "continuarà exercint" les seves competències encara que l'Estat pugui arribar a suspendre-les per evitar un referèndum independentista. "No hi ha res que es pugui defensar millor que exercint-lo", ha destacat en una entrevista conjunta de Ràdio TeleTaxi i Catalunya Ràdio recollida per Europa Press quan se li ha demanat què farà la Generalitat si l'Estat suspèn les seves competències.

També ha lamentat que el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, digués diumenge que els qui defensen la independència de Catalunya s'arrisquen a sortir de la UE i a perdre serveis: "Li agrada dibuixar futurs apocalíptics, s'hi troba a gust".

En canvi, el també conseller d'Economia i Hisenda ha destacat que el Govern prefereix basar les seves polítiques i estratègies en el positivisme i fugir del "to del PP i altres partits espanyols, amb el qual sembla que tot s'acaba".

Admet que "queda molt camí per recórrer" per desplegar el full de ruta independentista, però defensa que és el que anhelen la majoria de catalans després d'haver constatat en multitud d'ocasions que no es pot negociar amb l'Estat.

Oposició dels alcaldes del PSC

El número dos del Govern que presideix Carles Puigdemont s'ha dirigit als alcaldes del PSC per avisar-los que "per sort o per desgràcia, no existeix ni per casualitat" la majoria necessària per aconseguir la reforma constitucional que defensen.

Els alcaldes socialistes ja han anunciat que no col·laboraran en la celebració d'un referèndum que no estigui autoritzat i que treballaran per canviar la Constitució com a via per millorar l'encaix de Catalunya a Espanya, però Junqueras ha replicat que s'està "a anys llum que això sigui possible a l'Estat espanyol".

En canvi, l'alcaldessa socialista de Santa Coloma de Gramenet (Barcelona), Núria Parlon, ha defensat, minuts abans des del mateix micròfon, que és urgent fer un "reset col·lectiu perquè tots s'asseguin en una taula".

Junqueras ha respost que s'ha constatat en massa ocasions que aquesta via no és possible perquè l'Estat no vol dialogar: "Això ajuda a explicar per què hi ha gent que creu que hem de seguir un altre camí del que ella proposa".