El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha parlat per primera vegada d'ençà que és diputat al Congrés. Ho ha fet en streaming des de la presó de Soto del Real, des d'on s'ha mostrat convençut que si diumenge surt elegit diputat al Parlament Europeu "a ningú se li acudirà suspendre'l" del càrrec. 

Entrevistat a El món a RAC1, Junqueras ha expressat que si aconsegueix els vots necessaris "el Parlament Europeu no s'anirà passant la pilota amb el Tribunal Suprem espanyol". En aquesta circumstància "a ningú se li acudirà suspendre un diputat que ha complert totes les formalitats per ser eurodiputat", ha considerat. Vista l'experiència de dimarts, quan va jurar el càrrec a la cambra baixa, Junqueras compta que anirà al Congrés a recollir l'acta d'eurodiputat i que haurà de participar "com a mínim en la sessió constitutiva del Parlament Europeu". Llavors "haurà de ser aquest parlament qui decideixi si em suspèn o no. I si no em suspèn, Catalunya tindrà una eina colossal", ha vaticinat.

El candidat republicà per al 26-M ha qualificat d'oportunitat formidable" el fet de "poder anar cada setmana a l'Eurocambra" a representar una gran part dels catalans. "El moment que els meus companys al Parlament Europeu parlen amb una persona injustament empresonada és una esperança brutal per al nostre país", ha afegit.

Sobre els motius pels quals els partits independentistes no es presenten plegats a les eleccions europees, Junqueras està convençut que "cal respectar la pluralitat i ajudar que tothom pugui votar l'opció que consideri oportuna". Durant l'entrevista el president d'ERC ha deixat clar que el projecte d'Esquerra s'explica per si sol".

"La presó no m'ha canviat pas"

Durant la constitució del Congrés de dimarts Junqueras va poder saludar i conversar amb els seus companys de grup parlamentari, com també amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Junqueras ha dit que la seva obligació com a president d'ERC és "intentar ser educat i cordial amb tothom. Que ens tractin de manera injusta no justifica que actuem de manera poc educada". 

En aquest sentit ha asseguretat que en tota la seva trajectòria política ha estat predisposat al diàleg i que "la presó no m'ha canviat pas". Preguntat per la conversa amb Sánchez, el líder d'ERC ha detallat que li va dir que "tots havíem de parlar", i ha relatat els moments abans de l'encaixada de mans. "Jo li vaig dir que en circumstàncies normals ens saludaríem donant-nos la mà, però que entenia que amb aquestes circumstàncies li fos incòmode. Aleshores ell em va dir que no em preocupés i em va donar la mà", ha explicat. "Tenim l'obligació d'escoltar tothom i vetllar pels interessos de tothom i la convivència, però per la mateixa raó i amb la mateixa intensitat també mereixem ser escoltats", ha afegit. 

Sobre la jornada de la constitució de les corts, Junqueras ha explicat que només una diputada de Cs, PP o Vox el va saludar "de manera discreta", tot i que no n'ha volgut revelar el nom perquè entén que no vol que es digui.

Junqueras ha fet una crida a votar Ernest Maragall aquest diumenge i ha situat Barcelona on "ens hi juguem el futur". A parer del president d'ERC, el fet que Maragall fos l'alcalde republicà de Barcelona comportaria un "canvi colossal". "És imprescindible i importantíssim per al nostre país", ha conclòs.