El vicepresident, Oriol Junqueras, ha comunicat al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que no seguirà enviant-li les comunicacions setmanals sobre les despeses del Govern a través de les quals s'ha de garantir al Ministeri d'Hisenda que no es dediquen fons al referèndum. El ministeri ha replicat que el Consell de Ministres adoptarà demà noves mesures i que respondrà per carta al vicepresident.

Abans de l'estiu el Govern espanyol va advertir que suspendria els pagaments del FLA si detectava desviaments de fons cap al referèndum i va reclamar que setmanalment es comuniqués al Ministeri d'Hisenda a què es dedicaven les despeses de la Generalitat. Va reclamar a més el llistat de funcionaris dels diferents departaments i organismes que signarien aquesta informació. El Govern va decidir que seria el vicepresident qui assumiria personalment aquesta responsabilitat que, avui, ha anunciat que queda interrompuda, segons ha avançat TV3. 

 

 

En la carta que Junqueras ha fet arribar a Montoro, i a la qual ha tingut accés El Nacional, el vicepresident adverteix que el nou règim jurídic, amb l'aprovació de la llei del Referèndum, és incompatible amb el control setmanal que va establir la Comissió Delegada d’Afers Econòmics, perquè “suposa un control polític que no guarda cap relació amb els objectius d’estabilitat pressupostària ni amb les finalitats de la legislació estatal en aquesta matèria”.

“Per aquesta raó, el Govern ha adoptat un nou acord mitjançant el qual s’eximeix i dispensa els responsables pertinents de la remissió de la informació requerida per l’Acord de la Comissió”, afegeix.

Malgrat tot, Junqueras subratlla que la voluntat del Govern és seguir apostant pel diàleg i l’exercici de la democràcia “com a forma de resoldre el debat sobre les relacions polítiques entre Catalunya i Espanya”.

Proposta d'acord en peu

“Fins a aquest moment no ha estat possible arribar a un acord amb el Govern de l’Estat sobre la celebració d’un referèndum sobre el futur polític de Catalunya, malgrat les reiterades propostes i peticions formulades pel Govern i el Parlament. No cal reiterar que la proposta segueix en peu”, afegeix.

El vicepresident conclou la carta insistint que, malgrat les desavinences polítiques, comparteixen la voluntat de col·laborar en tots els aspectes que facin referència a l'estabilitat financera i pressupostària de Catalunya i Espanya, d'acord amb els compromisos amb la UE.