El coordinador general del Partit Popular a Catalunya, Xavier Garcia Albiol, es reunirà aquest dijous a Madrid amb el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro. La trobada, prevista per les 16:30, tindrà lloc un dia abans que l'anunciada reunió de Montoro amb el vicepresident Oriol Junqueras. No és un detall insignificant.

Fonts del PP han insistit en el malestar que va generar la "gesticulació" que Junqueras va fer davant dels mitjans de comunicació després de mantenir un contacte telefònic amb Montoro i una entrevista informal a l'aeroport amb el ministre d'Economia, Luís de Guindos, fa tot just una setmana. Les mateixes fonts han confirmat a El Nacional que "no es tracta de parar els peus a Junqueras, sino de conèixer la informació i les dades reals de la situació econòmica i financera de la Generalitat de primera mà. No pas a través de les explicacions que Junqueras dóna a Catalunya". En la mateixa reunió, Albiol també exposarà les seves idees i propostes al respecte i abordarà la reforma del model de finançament.

Escenificar complicitat

El viatge d'Albiol, 24 hores abans que Junqueras s'entrevisti amb el mateix Montoro, també busca escenificar la unitat i complicitat de la direcció estatal del PP i el govern espanyol amb la delegació catalana. La darrera setmana, el mateix Albiol es va mostrar molest pels contactes entre els ministres i Junqueras. Malgrat que Albiol va matisar que no se sentia desautoritzat pel govern espanyol per no haver-ne estat informat puntualment, el sentiment entre els diputats catalans és agredolç: "Parem el primer cop i després veiem com es parla amb poc respecte del govern espanyol que actua de bona fe".

En aquest sentit, s'expressava públicament Garcia Albiol quan retreia a Junqueras que abaixés el cap i mostrés la millor de les cares quan havia de reclamar deutes pendents i que després, públicament, es referís al govern espanyol en termes despectius.