El govern de Mariano Rajoy té un nou objectiu: acostar posicions amb el vicepresident Oriol Junqueras perquè "té més disposició a enfrontar-se als problemes reals que Carles Puigdemont o Artur Mas", que, asseguren, "estan obcecats a la meta irrealitzable de la independència" i això "no compta amb cap suport internacional i tampoc no trauria Catalunya del pou financer en què es troba".

Així ho publica avui El Mundo, que assegura que la Moncloa té clar el canvi d'estratègia i, precisament per això, ja ha fet algun moviment per apropar-se al vicepresident català, el seu "preferit", a qui consideren "el dirigent català que té més contacte amb Madrid". Tanmateix, però, fonts del seu entorn ha negat qualsevol acostament a RAC1.

Tot i així, a ulls de l'executiu estatal, Junqueras "demostra una visió molt més realista de les necessitats dels catalans" i, el que és millor, "sembla comprendre que en les condicions actuals, sense suports a l'exterior i en una situació econòmica agonitzant, no és possible avançar-hi".

Diàleg i enrocament

La saga sobre l'Operació Diàleg i l'enrocament continua. El diari mencionat insisteix diverses vegades que Rajoy està disposat a "mantenir l'estratègia del diàleg", però, això sí, altra vegada sense tenir en compte el referèndum ni el dret a decidir.

Ara bé. La Moncloa assegura que el diàleg a nivell tècnic entre Junqueras i alguns ministeris espanyols "és satisfactori" i ho és "perquè saben que no podrien sobreviure sense l'Estat".

L'argument que Junqueras "té més disposició" no és l'únic que dóna el rotatiu citat per fixar-se com objectiu seduir ara el vicepresident. També posen de manifest que a ERC li convindrien més unes eleccions que celebrar el referèndum perquè "les guanyaria amb claredat" perquè el PDeCAT es troba "atrapat per les exigències dels radicals de la CUP", fet que consideren que això els deixa "sense un lideratge de futur clar".