Els partits enfilen l'avantpenúltima volta abans de creuar la meta. PSC, Junts i ERC avancen enganxats disputant-se el primer calaix del podi. En aquest darrer tram, cada relliscada és una oportunitat per al rival. Els d'Oriol Junqueras opten per evitar maniobres massa arriscades que puguin fer-los descarrilar, però han trobat una via per desmarcar-se d'un dels adversaris, que és la patinada del candidat del PSC al debat de TV3 d'aquest dimarts, quan va negar-se a sotmetre's a un test Covid. El líder dels republicans ha pujat de marxa, insinuant que si Salvador Illa no va voler fer-se la prova és perquè potser s'ha vacunat en secret. 

Per què el senyor Illa, que pretén ser president de Catalunya amb els vots de l’extrema dreta, es va negar a que li fessin una prova PCR abans del debat a TV3, que havia de servir per garantir la salut a tots els que hi participaven, de tots els treballadors d’aquell mitjà? És que potser el ministre de Salut va aprofitar el seu càrrec per vacunar-se?". Junqueras ha exigit amb contundència "saber la veritat", perquè "els ciutadans tenen dret a saber-ho abans d'emetre el seu vot". 

Quan aquest dimarts ha transcendit la notícia, Illa s'ha justificat argumentant que només se sotmet a PCR o antígens quan ho indiquen els protocols sanitaris, és a dir, en cas de contacte estret amb un positiu o si presenta símptomes. I que ahir no es donava cap d'aquestes circumstàncies. A més, preguntades directament, fonts del PSC han explicat que "Salvador Illa es vacunarà quan li toqui per grup d'edat tal i com estableixen els protocols de vacunació". 

Ja al matí, Pere Aragonès ha denunciat que tots els candidats van anar al debat pensant que tots s'havien fet una prova, com s'havia acordat, i que s'han assabentat que Illa no va voler a través dels mitjans. 

Els vots de Vox sota el braç

ERC, doncs, ha trobat una nova via per atacar el PSC mentre persisteix en la que ja ha vingut alertant els últims dies. Que els socialistes "vénen amb els vots de Vox sota el braç". Ho ha tornat a repetir Aragonès, que ha recordat com malgrat haver-li preguntat directament, Illa mai no ha negat la seva disposició a acceptar els seus vots. "Ha dit que no negociarà", ha ressaltat, que és el mateix que va fer Colau amb els vots gratis de Valls, fer-los servir per governar mirant cap a un altre costat. 

El partit més valent

El míting d'aquest vespre s'ha celebrat al cor de la Catalunya central, a pocs minuts del centre penitenciari de Lledoners. Raül Romeva i Oriol Junqueras han tornat directes de l'acte a la presó. Tots dos s'han referit a la seva condemna. Romeva, assegurant que si la Fiscalia encara no ha recorregut el tercer grau és "perquè han entès que l’impacte que té tancar-nos en campanya no els convé". 

Junqueras s'ha expressat amb més vehemència assenyalant que "ERC és el partit que ha tingut més represaliats i més gent a la presó", malgrat que mai no ha tingut "ni un sol cas de corrupció". L'exvicepresident hi ha donat una explicació: "perquè sempre hem sigut el partit més ambiciós de tots, el més valent, el que mai s’ha amagat".

Els republicans mantenen l'aposta per presentar-se com el catch-all party de Catalunya per mobilitzar els indecisos. La missió, atraure el vot útil. Dels independentistes, però també de la gent d'esquerres

El mirall Guardiola

Després de molts dies allunyada dels grans focus i centrada més a pentinar el territori, la número dos de la llista ha fet de telonera de Romeva, Junqueras i Aragonès. Filla del Bages, Laura Vilagrà ha emmirallat el projecte d'ERC a l'estil Guardiola. "És el que més treballa, s’esforça, analitza fortaleses i febleses del seu rival. Us sona? Com ERC, hem llegit bé el partit i hem traçat una bona estratègia guanyadora", ha apuntat l'exalcaldessa de Santpedor, el bressol de Pep Guardiola. 

Investidura i pressupostos

Els republicans han anat administrant la informació que anaven aportant al llarg de la campanya. I no ha estat fins la recta final que han posat damunt la taula la proposta de lligar la negociació de la investidura a la dels pressupostos. Aragonès ho va apuntar al debat de TV3 d'aquest dimarts, i ho ha seguit desenvolupant aquest dimecres. Segons ha explicat, la seva intenció és que, per primera vegada en molts anys, la investidura no sigui d'infart i s'hagi de decidir a l'últim minut, sinó que sigui fruit d'un acord sòlid que vagi acompanyat del compromís d'aprovar els comptes. La idea és que en el mateix acte es presentessin els dos pactes, per la investidura i pels pressupostos.