El president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha assegurat aquest dissabte que és “un deure” dels catalanoparlants “defensar” la seva llengua materna, i ha criticat també els "discursos derrotistes". Ho ha dit en l’obertura del Consell Nacional del partit, unes hores abans que a Barcelona es produeixi una manifestació contra els republicans, Junts per Catalunya, PSC i Comuns per haver pactat una modificació de la llei que inclou el castellà com a llengua vehicular a l’escola catalana. Segons Junqueras, el català s’ha de defensar “parlant-lo cada dia”, i ha dit que ha de servir per “utilitzar-lo a la feina” i per “fer bon teatre, bon cinema i bona literatura”. “La llengua es prestigia guanyant Ossos d’Or a Berlín”, ha dit el líder republicà en referència a Alcarràs, la darrera obra de Carla Simón, que va guanyar el premi més important de la Berlinale. 

30fd6ad5 e787 461f ab65 edbe007bf1a7

Segons Junqueras, la defensa de la llengua és una obligació de tots els catalans i una inversió de futur per la qual “s’ha de sentir orgull”. “En cada una d’aquestes accions trobem els fonaments que dignifiquen la defensa del nostre país i la consecució dels objectius polítics que sempre hem defensat: l’amnistia, l’autodeterminació i la república catalana”, ha assegurat el líder republicà. La manifestació d’avui té la intenció de defensar la immersió lingüística i demanar que el català sigui l’única llengua vehicular a Catalunya. ERC, JxCat, PSC i Comuns van pactar la modificació de la Llei de Política Lingüística, que contempla que a les aules catalanes es pugui fer ús del castellà per fer classe. 

 

Tanca files amb Cambray

Per altra banda, l’exvicepresident i exconseller d’Economia ha volgut tancar files amb el cap del Departament d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. El conseller d’ERC ha estat en el focus mediàtic en els darreres setmanes per les manifestacions de milers de mestres i professors que han sortit a reclamar la reversió de l’ordre de modificació de calendari escolar, així com la fi de les retallades de la crisi econòmica. Segons Junqueras, “no tothom està d’acord en tot, però els elements de discrepància són clarament menors comparat en tot allò positiu que fem cada dia”. Tot i que als carrers de Barcelona s’ha demanat de manera continuada la dimissió o el cessament de Cambray, Junqueras ha volgut deixar clar que “res no és tan potent per a la igualtat present i futura com que els nostres infants passin el màxim de temps possible a les escoles”.

Així mateix, també ha celebrat que Educació anunciés fa uns dies que reduïa les ràtios a les escoles catalanes, començant, de moment, només a P3. “Contribuirà a millorar la qualitat de la nostra educació”, ha manifestat. L’endemà que Cambray signés l’acord per fer gratuït el P2 a tots els centres públics catalans, Junqueras també ha dit que “treballar per la gratuïtat del sistema educatiu contribueix en la igualtat d’oportunitats”.