El cap de llista d'ERC, Oriol Junqueras, ha intervingut avui per primer cop en un acte de campanya a través d'un àudio de 46 segons enregistrat a la presó d'Estremera des d'on ha apel·lat a construir un país per a tothom i que tothom el pugui sentir seu. També a través d'una carta, que s'han encarregat de llegir els diputats Joan Tardà i Gabriel Rufián, on ha situat ERC com la força que seguirà "amb mà estesa i ferma fins a atrapar el somni": "Serem nosaltres els que aturarem la infàmia, els que no deixarem que passin la piconadora per tot el país, els que plantarem cara un cop més a tot intent de destruir la convivència i fracturar la societat".

ERC ha organitzat el seu acte central a Barcelona a un lloc emblemàtic de la ciutat, l'esplanada del Born. S'hi han congregat més de 2.000 persones, i el vicepresident s'ha convertit en el protagonista, junt amb els consellers a l'exili o els que han patit presó a Estremera, així com la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, un dels símbols de la llarga persecució judicial contra el procés i de l'amenaça de presó on va haver de passar una nit.

"El futur només té sentit si treballem per construir una societat justa des del respecte més escrupolós a la dignitat de cadascú", arrenca la intervenció de Junqueras a través de l'àudio: "Molt sovint m’heu sentit parlar d’amor i en la construcció del futur el més important és el camí que seguim conjuntament amb tots els nostres conciutadans. Volem un país per a tothom i només serà realment per a tothom si tothom se’l pot sentir seu i contribueix a construir-lo així, doncs el nostre amor als altres és tan important com l'honestedat, el rigor i la vocació per al treball".

Junqueras ha destacat així mateix la voluntat de concretar aquestes propostes "en feines més productives i dignes, en escoles cada vegada més inclusives i creatives i en el suport per a les famílies, que sense dubte són la millor eina per construir un país millor".

Prèviament, en la carta llegida per Tardà i Rufián, situava ERC com la força que tirarà endavant "el somni" de la independència: "Som els fills d'un poble insubmís i rebel, alegre i combatiu, que plora quan veu els refugiats a la intempèrie, a les portes d'Europa; que serra les dents davant els cops de porra mentre respon amb serenitat i dignitat".

 

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha advertit que ERC mai no oblidarà el patiment que provoca la repressió de l'Estat. "La repressió que estem patint no ens frenarà, no frenarà les nostres ànsies de llibertat", ha assegurat.

Forcadell ha apel·lat al vot útil i ha assegurat que no es tracta de guanyar o perdre unes eleccions sinó un país. “El dia 21 o guanya la repressió o guanya la dignitat i la llibertat”, ha advertit.

Prèviament han estat els consellers Meritxell Serret i Toni Comín que han intervingut a través d'una connexió de vídeo. Serret, com Junqueras, ha apel·lat als valors de la república per fer un país inclusiu "de tots i per a tothom", i ha instat els presents a fer d'aquesta la campanya de les seves vides": "Vosaltres sou la nostra veu, esteu fent possible que la veu d'ERC arribi a tothom".

Comín ha assegurat que l'octubre del 2017 "es va plantar una llavor" i ERC s'ha conjurat fins que "doni els seus fruits". "Si no defallim el 21-D, guanyarem, i serà una victòria de tots i per a tots. Serà una victòria amb Espanya, mai contra Espanya", ha assegurat.

romeva forcadell acte erc born - acn

Tot seguit ha intervingut el conseller Carles Mundó que ha insistit, com està fent al llarg de tota la campanya, que una victòria el 21-D és la manera de tenir més força per alliberar els presos i per defensar la dignitat de les nostres institucions. Mundó ha cridat a eixamplar la base independentista enfront els unionistes que han gaudit de "l'abús i la injustícia" en què a uns se'ls "posa la catifa vermella" mentre als altres per silenciar-los "se'ls posa a la presó". "Aquest no és un joc net que puguem acceptar. El 21-D ens hem de rebel·lar contra això. És imprescindible que votem massivament", ha reclamat.

El conseller Raül Romeva ha titllat d'"indigne, injust i ignominiós" que hi hagi candidats que només poden intervenir a través d'una pantalla. "La gent normal s'indigna enfront la injustícia, s'emprenya, plora quan veu que la gent pateix injustament, sent pena, dolor, tristor", ha retret Romeva replicant al líder del PP, Xavier García Albiol, però ha apel·lat a Junqueras per advertir els presents que no tenen cap dret a estar capcots sinó que han de sortir al carrer a guanyar les eleccions.

El cinquè president d'ERC

Els diputats Joan Tardà i Gabriel Rufián han sortit plegats a l'escenari. Tardà ha fet una apel·lació a l'orgull per la trajectòria d'ERC i els seus quatre presidents de la Generalitat i "orgullosos de qui serà el cinquè president de Catalunya Oriol Junqueras".

Rufián s'ha dirigit als "carcellers" del 155 i al "front nacional taronja i de l'Ibex Arrimadas" per advertir-los que si la normalitat és sortir pitant d'un Parlament per no condemnar el franquisme i voler condecorar els salvatges de l'1-O, els "catalans ens sentim molt orgullosos de ser anormals". Però també als comuns: "les úniques explicacions que han de donar els 10 d'Estremera, Alcalà Meco i Soto del Real és als seus fills i no a Colau. Al feixisme no se l'adorm, se'l destrueix i se'l combat".

Garantia de liderar el sobiranisme

La darrera a intervenir ha estat la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que ha insistit a apel·lar al vot útil assegurant que el 21-D "va d'ERC o de Ciutadans" i "va de la involució". "Va que guanyem les llibertats o que continuïn decidint per nosaltres. ERC aquest 21-D és garantia de liderar el sobiranisme, de sumar-hi tothom, molts més ciutadans que avui no han fet el pas", ha assegurat.

La dirigent republicana ha dedicat una part de la seva intervenció a replicar l'exministre del PSC Josep Borrell, que va receptar divendres per a Catalunya una desinfecció, començant pels mitjans públics. "Nosaltres avui li volem dir al senyor Borrell, que ells sí que en tenen de feina, en tenen molta, per netejar les institucions espanyoles de tanta corrupció, per retornar les institucions a mans dels ciutadans", ha retret.

rovira acte central erc born - erc

"No ens facin servir a nosaltres per guanyar vots per arribar a la Moncloa", ha reclamat: "No ens aturaran perquè nosaltres, tots plegats sí que tenim ganes i estem convençuts que tenim tot el dret del món a avançar i progressar".

"No entenen que això no va de banderes, de llengües, d'orígens, que som un poble de pobles obstinats a construir un sol poble. Per això guanyarem, perquè no ens mou la identitat sinó la fam de justícia i igualtat d'oportunitats", ha reblat.

El míting d'ERC, amb el protagonisme de Junqueras i els dirigents que estan patint la persecució de l'Estat, ha tingut una forta càrrega emotiva. També amb la intervenció de Rovira que ha recordat com va conèixer Oriol Junqueras en un recorregut pel barri del Born i, posteriorment, al Parlament Europeu, fins a la matinada en què a les 4 del matí va rebre una trucada seva en què proposava incorporar-la a la direcció d'ERC.