_MG_3624

Nou gir argumental. Quan tothom dóna gairebé per esgotat el recorregut del 27S, el president d’ERC, Oriol Junqueras, ha sortit a convocar públicament CDC i la CUP perquè segueixin intentant fer possible un acord.

Ha estat un discurs contundent i vehement, en alguns moments gairebé un prec: “que no s’aixequin de la taula”. “Que siguin responsables, que estiguin a l’alçada”, ha instat Junqueras després de dur a terme un llarg debat dins l’executiva ampliada d’ERC, en la qual s’asseuen també els independents que formen part de les candidatures republicanes, entre els quals Carme Forcadell i Raül Romeva.

El líder d’Esquerra ha retret, sense citar ningú, que CDC i la CUP es tirin els plats pel cap de manera pública i ha instat a aprofitar fins al darrer minuts del darrer dia per tancar un acord que doni compliment al compromís assumit el 27S.

“Que ens demanin allò que ens vulguin demanar, però que s’asseguin i arribin a un acord”, ha insistit un cop i un altre al llarg de la roda de premsa.

Sacrificis

I el candidat? Junqueras ha evitat pronunciar-se explícitament sobre la candidatura d’Artur Mas. I això no obstant, ha subratllat que ERC “ho farà tot” per arribar a un acord i demana que tothom faci el mateix.

“Segur que qualsevol decisió que prenguem serà un sacrifici sempre petit i sempre benvingut, perquè allò que anem a preservar és molt més important”, ha assegurat.

Les preguntes dels periodistes han intentat que el líder republicà concretés la seva resposta, però Junqueras no ha volgut admetre en cap moment que estigui demanant un gest a CDC i al seu líder. No obstant això, tampoc ha dit el contrari, ni ha reiterat ni una sola vegada que el candidat de JxSí sigui Artur Mas, tal com ha repetit les darreres setmanes en aquesta mateixa sala de premsa.

Centralitat

El líder republicà s’ha limitat a prendre distància, situar-se en el que ha descrit com la “centralitat” del procés i a retreure tant als convergents com als cupaires la seva posició en unes negociacions que han descarrilat.

És conscient que a les files republicanes no és fàcil admetre la defensa que ha fet JxSí de la candidatura de Mas. Fins i tot quan se li ha demanat sobre el tuit en què el diputat Joan Tardà anima el president en funcions a fer un pas enrere ha admès que sempre està “d’acord amb Joan Tardà” i altres membres d’ERC que “expressen el sentiment de molta gent d’arribar a un acord”. Però ha insistit que la posició oficial és la seva, perquè ERC compleix els seus compromisos.

Compromisos

"Estaré encantat de fer el que sigui pel país, però en aquestes circumstàncies actuals tenim compromisos i nosaltres som lleials als nostres compromisos i el que demanem és que tothom sigui lleial amb el país", ha reclamat quan se li ha recordat que la CUP ha posat el seu nom damunt la taula com a possible presidenciable.

Per damunt d'aquestes consideracions, la voluntat del líder republicà era deixar clar el seu missatge: “L’acord és possible, és factible i en tenim l’obligació perquè és allò que ens van encomanar els ciutadans”.

Ha admès que és “difícil”, però també ha advertit que no hi ha cap garantia que unes eleccions condueixin a un escenari millor que l’actual.