L'anunci que ha fet aquest dilluns La Moncloa sobre l'espionatge al president Pedro Sánchez i la ministra Margarita Robles ha provocat una allau de reaccions des de l'espai independentista. El suposat cas d'espionatge en el si del govern espanyol s'hauria dut a terme amb el programari Pegasus, un software que només poden adquirir els Estats i amb el qual s'ha espiat a política, activistes i advocats independentistes. La connexió dels dos casos d'espionatge amb el mateix programari ha dut a molts independentistes a qüestionar si aquesta serà una excusa per a l'Executiu de Sánchez per no prendre responsabilitats amb el CatalanGate, en situar-se com una víctima més. Oriol Junqueras, líder d'Esquerra Republicana, s'ha pronunciat al respecte a les seves xarxes socials: "Lluny de possibles coartades, exigim responsabilitats polítiques". 

 

TUIT junqueras anunci espionatge Pedro Sanchez

"És evident que l'estat espanyol ha dut a terme un espionatge massiu i il·legal sobre tot el moviment independentista", ha subratllat Junqueras, que a continuació ha afegit: "Per això, i lluny de possibles coartades, exigim responsabilitats polítiques". El líder republicà ha considerat que aquestes explicacions sobre el cas de l'espionatge massiu a l'independentisme és en benefici de la democràcia. "Pel bé de la democràcia, cal la màxima transparència per esclarir tots els fets", ha sentenciat. 

Por d'una cortina de fum 

L'anunci de La Moncloa ha escampat una por entre l'independentisme, que l'Executiu de Sánchez ja tingui un motiu per desvincular-se davant d'iniciatives per investigar el CatalanGate. "Cortina de fum per convertir botxins en víctimes?", ha preguntat a les xarxes socials el diputat de la CUP al Congrés, Albert Botran. En la mateixa línia s'ha expressat Jordi Turull: "Hi ha cortines de fum i després hi ha això. De botxins a víctimes? Au va! Amb aquest Estat no ens hauria de sorprendre res". La presidenta del Parlament, Laura Borràs, s'ha plantejat unes qüestions similars: "És l'evidència que no cal netejar les clavegueres per si les pots usar? O una maniobra per passar de botxins a víctimes? Bye CatalanGate?". 

Fets "inequívocs"

Aquest dilluns, en una roda de premsa d'urgència, els ministres Félix Bolaños i Isabel Rodríguez han comparegut davant dels mitjans per donar a conèixer la intercepció del programari Pegasus als mòbils de Pedro Sánchez i Margarita Robles l'any 2021. Bolaños ha afirmat que el fet que els dos mòbils han estat espiats són uns fets "inequívocs" que es posaran en mans de la justícia. Durant l'anunci del no cas d'espionatge que s'ha superposat amb l'escàndol del CatalanGate, el ministre s'ha negat a relacionar-los, ja que considera que no és moment per especular.