El vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, té assumit que des de l'Estat espanyol imposaran inhabilitacions i impulsaran accions judicials per intentar frenar el procés d'independència de Catalunya. Tant és així que dóna per fet que des de les institucions estatals posaran "tota mena de traves" per dificultar el full de ruta del Govern. Malgrat això, el vicepresident,  en una entrevista de l'ACN, creu que les inhabilitacions i els problemes que pugui posar l'Estat no "aturaran" el procés sobiranista.

"Segur que ens en sortirem, sens dubte", ha sentenciat. A més, davant la reacció del govern espanyol a les resolucions del Parlament del debat de política general, Junqueras no s'ha mostrat gens sorprès perquè s'hagi encarregat un informe a l'advocacia de l'Estat. I és que el vicepresident creu que l'Estat sempre actua de la mateixa manera, però igualment assegura que això no canvia el rumb de la Generalitat.

L'amenaça de la inhabilitació sobre càrrecs o excàrrecs del Govern de la Generalitat plana sobre l'actualitat política, i més des que el Tribunal Constitucional demanés a Fiscalia que actuï penalment contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Oriol Junqueras, però, creu que tot forma part de la mateixa estratègia de l'Estat per dificultar els plans de Catalunya en l'àmbit sobiranista i també en molts altres.

I és que per al vicepresident, l'Estat i el govern espanyol actuen així perquè és la seva manera de fer habitual. De la mateixa manera, apel·la als antecedents històrics per intentar remarcar que els plans del Govern català no decauran i que els independentistes no s'arronsaran.

"Quanta gent d'aquest país que estimava la democràcia i la llibertat ha patit conseqüències de decisions judicials injustes? Milers, durant anys i anys. I això ens ha aturat? Ha fet que deixéssim de complir amb el nostre deure i l'imperatiu moral de fer tot el possible per ajudar que la gent visqui millor? Oi que no? Res sorprenent. És molt difícil que ens sorprenguin, perquè ja fan tantes coses en contra d'aquesta societat...", ha afirmat el vicepresident.