El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha dit avui que ho té "tot preparat" per poder tramitar un referèndum sobre la independència de Catalunya. En la mitja part del partit de bàsquet que ha enfrontat el Divina Joventut i el Barcelona Lassa, Junqueras s'ha pronunciat en aquests termes i ha lamentat que el PSC "sempre prefereixi posar-se al costat d'aquells que no ens volen deixar votar, que en aquest cas és el PP, que no al costat dels ciutadans de Catalunya que volen exercir un dret democràtic tan fonamental com és el dret al vot".

Junqueras es referia així a la intervenció avui durant el Consell Nacional del PSC del primer secretari, Miquel Iceta, qui ha anunciat que demanaran al PSOE que interposi un recurs d'inconstitucionalitat contra els nous pressupostos de la Generalitat si inclouen "qualsevol menció al referèndum il·legal".

"Veurem decisions rellevants"

També en una entrevista al diari Ara, el líder d'ERC ha asseverat avui que "aviat veurem decisions rellevants en aquest sentit. No només en l'objectiu estricte del referèndum, sinó en tot el moviment democràtic de la nostra societat i institucions".

A la vegada, ha indicat que "és evident" que tots els passos que s'hagin de fer "els explicarem. De res serviria que ens poséssim medalles ara. Es tracta de fer la República".

Preguntat sobre si la millor manera de fer això és canviant el reglament del Parlament, Junqueras admet que aquesta reforma no és "l'únic camí possible", però "li sembla útil que els grups parlamentaris tinguin la possibilitat d'accelerar la tramitació de certes iniciatives que a vegades són innecessàriament lentes".

Sobre les crítiques que ha rebut per falta de debat transparent pel que fa a l'anomenada Llei de transitorietat, Junqueras ha exclamat: "Si estem tot el dia debatent!" i ha afegit que "serà molt important quan es produeixi, en el marc que sigui. I serà tan pública com ho és tot cada dia en aquest país, que ha de ser el més transparent dels països del nostre entorn".

Respecte a la pregunta que preferiria en cas de celebrar-se un referèndum, el polític independentista indica que la vol "clara i precisa", com ara "Vol que Catalunya sigui un país independent?".

D'altra banda, ha revelat que el Govern treballa perquè l'endemà del referèndum es produeixi "el reconeixement internacional que esperem".