El primer secretari del Partit dels Socialistes de Catalunya, Miquel Iceta, ha refermat avui el compromís que té el seu partit a evitar que la Generalitat tiri endavant el full de ruta independentista. Més concretament, Iceta ha advertit que el PSC no permetrà que el Govern català “contraposi” la democràcia i l’estat de Dret i, per això, si els pressupostos inclouen el referèndum, hi recorreran en contra al Tribunal Constitucional.

“Tenim un govern políticament irresponsable, socialment insensible i parlamentàriament inestable”, ha etzibat. Segons el líder socialista, la Generalitat de Catalunya no té competències per convocar el referèndum al qual s’ha compromès i, per aquest motiu, la seva formació interposarà un recurs d’inconstitucionalitat. Iceta argumenta aquesta posició afirmant que, tal com “deixa clar la Comissió de Venècia”, les sentències de l’alt tribunal són vinculants i, per tant, incomplir-les “és atemptar contra l’estat de Dret”. Precisament sobre això, des del PSC no deixaran de combatre “qualsevol il·legalitat en defensa de les institucions i de tots els catalans”.

L’objectiu encara és la tercera via. Davant els membres del consell nacional de la formació, el primer secretari ha tornat a fer referència a la famosa via situada entre l’immobilisme de l’Estat i la unilateralitat del Govern català. “Seguirem exigint diàleg al tots dos governs, no volem frontisme, defensem una tercera via”, explica.

Dard enverinat al PDeCAT

En ple apogeu judicial, amb molts casos oberts per qüestions de corrupció -un dels quals, el Petròria, afecta de ple el seu partit-, Iceta ha demanat als militants socialistes que incrementin el combat contra la corrupció i a favor de la transparència. En aquest sentit, el també diputat al Parlament de Catalunya ha llançat un dard enverinat al PDeCAT i ha aprofitat per treure pit: “Nosaltres no hem hagut de canviar de nom, estem orgullosos dels nostres fundadors”.