El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha estat l'absència més destacada aquest dilluns a l'Eurocambra. Tot i que el TJUE el va reconèixer el passat mes de desembre com a eurodiputat, i el Parlament Europeu va arribar a cursar les seves credencials, finalment la JEC li va retirar l'escó i la cambra de la unió va acatar la decisió després de passar pel Suprem. Una situació diametralment diferent a la que han viscut els eurodiputats de JxCat Carles Puigdemont i Toni Comín que, després de sis mesos, han pogut participar al seu primer ple. 

Junqueras, que ha hagut de veure finalment els esdeveniments a Estrasburg des de la seva cel·la, ha fet un tuit celebrant que tant Puigdemont com Comín hagin pogut excedir a l'Eurocambra. En un missatge optimista ha pronosticat: "en breu ens podrem abraçar plegats". 

Els republicans presentaran en les properes hores un recurs al Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) i demanaran mesures cautelars perquè Junqueras pugui ser reestablert "immediatament" com a eurodiputat i evitar, així, que corri la llista.