Segon Consell de Política Fiscal i Financera en menys d'un mes. El Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques ha convocat de nou a les Comunitats Autònomes per informar-les del nou marge de dèficit per 2016 i de la senda d'estabilitat pressupostària prevista per als dos propers anys. 

Aquest cop sí, el vicepresident i conseller d'Economia de la Generalitat, Oriol Junqueras, anirà a la cita a Madrid, després que en la darrera trobada, el govern va enviar al conseller d'Assumptes i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, Raül Romeva, perquè el republicà tenia programat un viatge a Roma. De fet, Junqueras passarà avui tot el dia a la capital espanyola perquè també té previst reunir-se aquest migdia amb la vicepresidenta del govern, Soraya Saénz de Santamaría. El vicepresident té un missatge clar pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro: "l'increment del sostre de dèficit no és suficient".

Les comunitats autònomes disposen enguany d'un objectiu de dèficit del 0,7% del PIB, més del doble del previst inicialment, del 0,3%, tal com va anunciar fa unes setmanes el propi govern espanyol. En aquest sentit, el ministre Cristóbal Montoro informarà també a les autonomies del camí econòmic que preveu per als propers anys.

De fet, després del CPFF, l'executiu espanyol aprovarà previsiblement demà en el Consell de Ministres, el programa d'estabilitat 2016-2019, amb l'actualització del quadre macroeconòmic, i el Pla Nacional de Reformes, que ha d'enviar a la Comissió Europea aquest mes d'abril. La previsió del Govern és tenir un dèficit del 3,6 % del PIB aquest any, l'aprovat abans era el 2,8%, i del 2,9% al 2017.

Insuficient

Amb el 0,7%, el govern espanyol dóna oxigen a les comunitats. Aquest mateix límit és el que va preveure pel 2015, però, només van aconseguir el seu compliment tres d'elles: Canàries, Galícia i el País Basc. Les altres es van situar per damunt i algunes, molt lluny del marge, com és el cas de Catalunya, que haurà de fer un ajust fins al 0,7 des del 2,7% de dèficit que va tenir l'any passat.

En general, aquestes dècimes de marge han estat ben rebudes per les comunitats. En el cas del govern català suposa disposar d’uns 800 milions d’euros més per quadrar també millor els pressupostos. Malgrat aquesta “lleugera millora”, com ha reconegut el propi Junqueras, la conselleria d’economia insisteix en que aquest sostre de dèficit encara queda molt lluny del que li correspondria a Catalunya.

Junqueras insistirà demà en la reunió amb Montoro i la resta de consellers autonòmics, que el límit ajustat per Catalunya hauria de ser un terç del conjunt de la despesa pública que assumeix cada administració. Estaríem parlant l'1,2% en el cas català.