El líder d'Esquerra, Oriol Junqueras, ha estat escollit president del partit Aliança Lliure Europea (ALE), el grup parlamentari on hi ha Esquerra al Parlament Europeu. I d'altra banda, els Verds, que fan coalició amb l'ALE, l'han escollit vicepresident primer a l'Eurocambra. Així ho ha anunciat el partit Aliança Lliure Europea, que l'espera el 13 de gener a la primera sessió del Parlament Europeu a Estrasburg. 

Junqueras succeeix a l'eurodiputada Alyn Smith, que va ser elegida al Parlament del Regne Unit en les darreres eleccions britàniques. El partit de Junqueras és el quart grup més gran del Parlament Europeu.

El seu company de partit en els Verds, François Alfonsi, ha recordat que "Junqueras és eurodiputat des del juny del 2019 i gaudeix d'immunitat com a tal". I ha afegit: "És una vergonya que se li hagi impedit assumir el seu mandat democràtic durant tant de temps". Alfonsi també denuncia "el comportament de certs estaments de l'estat espanyol durant aquest procés que ha estat vergonyós".