Després de 533 dies de presó, Oriol Junqueras torna. Fa pràcticament un any i mig que és a presó, tancat i silenciat, però aquest divendres el líder d'ERC i candidat al 28-A prendrà la paraula i oferirà una roda de premsa des de dins la presó de Soto del Real. Fins ara només s'havia pogut comunicar amb l'exterior a través de cartes i entrevistes per escrit. Tan sols se l'ha pogut veure i sentir en directe una vegada en tot aquest temps, durant la declaració al Tribunal Suprem en el marc el judici de l'1-O. Aquest matí, però, se sotmetrà a les preguntes dels periodistes a través d'una videoconferència que es podrà seguir en directe a través de la senyal facilitada per l'ACN.  

Junqueras, igual que Jordi Sànchez, que ha pogut oferir una roda de premsa a l'agència EFE aquest dijous, ha estat autoritzat per la JEC a fer campanya. Totalment per sorpresa. Tots dos havien estat candidats a les eleccions del 21-D i, en aquella ocasió, se'ls havia denegat la possibilitat de participar en la campanya. Fins i tot, serveis penitenciaris els va castigar per enviar un àudio i realitzar una entrevista en directe a través del telèfon durant aquell període electoral.

Aquest cop, a més, la cosa no ha acabat aquí. Junqueras ha estat autoritzat, juntament amb Raül Romeva, a participar en un míting aquest diumenge a Cambrils i a realitzar dues entrevistes en vídeo per dos diaris diferents. Pel que tot fa pensar que tot just s'acaba d'obrir la veda i que hi haurà nombroses aparicions més dels presos en la setmana que queda abans de la cita a les urnes del 28 d'abril. Els dos partits ja ha demanat a la JEC diverses autoritzacions més. 

L'entrada en campanya dels presos ha estat, sens dubte, la novetat i un autèntic cop d'efecte dels dos grans partits independentistes en la cursa electoral cap al 28-A. Ningú s'ho esperava, ni ells mateixos, després de les reiterades negatives de la JEC i dels Tribunal Suprem, i malgrat que encara encara no hi ha sentència i els seus drets polítics no han estat alterats. El que sí que ja es pot esperar, però, és que la seva irrupció tindrà un important impacte en el desenvolupament de la campanya i a les urnes.

Junqueras, "il·lusionat" amb poder explicar-se

La primera resolució favorable de l'àrbitre electoral a l'entrada dels presos en escena, i que ha dut a noves peticions i autoritzacions en cascada, va ser l'autorització a Junqueras per participar en la roda de premsa d'aquest divendres. Era dimarts a la tarda i, en el moment de saber-se la notícia, el líder dels republicans estava dins la Sala del Suprem seguint el judici. Va ser en una pausa quan un dels advocats va poder donar-li la notícia i, segons fonts d'ERC, va "al·lucinar".

Junqueras va estar preparant aquest dijous des de la presó de Soto del Real, ja que no hi havia sessió judicial, la roda de premsa. Una advocada de la defensa va poder entrar al centre penitenciari a veure'l i li va dur documentació perquè pogués llegir de cara a afrontar les preguntes dels periodistes, segons les mateixes fonts consultades. Va ser aleshores que va poder saber també que podrà participar en el míting de diumenge. Des de la seu del carrer Calàbria asseguren que ho afronta "il·lusionat" perquè "fa dies que es vol explicar"

De fet, en una entrevista a El Nacional publicada aquest mateix dimecres, un dia després de saber-se la notícia, el mateix Junqueras ho veia com "la primera victòria contra la repressió" i celebrava el fet de "poder traspassar aquests murs" i "trencar el silenci a què ens volen sotmetre". Tot i això, també denunciava que "no ens hauríem d’alegrar de coses que haurien de ser normals en una democràcia com és el fet que un candidat pugui fer campanya electoral".

Els republicans, que en ple equador de la campanya afronten les urnes amb l'esperança de poder imposar-se als socialistes, amb qui van frec a frec a les enquestes, i guanyar les eleccions a Catalunya, estan convençuts que l'entrada en joc de Junqueras serà "molt important". En aquest sentit, recorden que el líder del partit és un dels polítics més ben valorats a les enquestes i que "tothom l'estima", pel que estan convençuts del cop d'efecte que suposarà el seu retorn a l'escena mediàtica, malgrat continuar tancat.