El vicepresident del Govern i president d’ERC, Oriol Junqueras, va aprofitar dimarts al vespre la seva estada a Madrid -on va fer costat a Francesc Homs davant la votació del suplicatori pel 9N- per reforçar les trinxeres republicanes al Congrés i el Senat. Ho va fer, segons ha pogut saber El Nacional, en el marc d’un sopar on va reunir els parlamentaris d’Esquerra per emplaçar-los a defensar el referèndum amb “dents i ungles”, en paraules d'un dels assistents.

Els diputats i senadors van ser citats al Centre Cultural Euskal Etxea en acabar el ple del Congrés en què es va aprovar el suplicatori del Suprem per aixecar l’aforament a l'exconseller de Presidència. Era una cita convocada de manera discreta i que, rere la bromera provocada per la votació del Congrés, va passar desapercebuda.

El tema central va ser el referèndum independentista, previst com a molt tard per al setembre de l'any vinent. Un cop superat el procés de negociació i elaboració dels Pressupostos, que el Govern té previst aprovar dimarts vinent, Junqueras podrà focalitzar a partir d'ara la seva atenció en el procés previ a la convocatòria d'aquesta votació, seguint l'encàrrec que li va plantejar el president, Carles Puigdemont, en el debat de política general. I els diputats a Madrid seran una peça fonamental.

A l'altura del repte

En aquest marc, Junqueras va voler emplaçar els seus a treballar tant com calgui per fer possible aquest objectiu. El dirigent republicà va emfasitzar la transcendència del moment i la necessitat de "donar una resposta a l’altura" del repte, però també va voler transmetre ànims i suport als seus parlamentaris, conscient de la dificultat amb què toparà la seva feina.

Un dels protagonistes era absent a la cita, el diputat Joan Tardà, que està de baixa per una intervenció i al qual va posar com a exemple per empènyer amb força el full de ruta independentista.

Però també va dedicar una especial atenció al diputat Gabriel Rufián i a l'activitat que ha desplegat aquests darrers mesos al Congrés dels diputats.

Protegir Rufián

Rufián s'asseia a l'esquerra de Junqueras mentre aquest no només es va dedicar a elogiar -i molt- la seva feina i el protagonisme que ha aconseguit assumir, sinó que va reclamar als seus diputats que el protegeixin; els va advertir que la contundència de les seves intervencions a l’hemicicle l’ha situat en el punt de mira de l’eix PP-PSOE, i que el grup republicà ha de ser conscient d’aquesta situació i ha de defensar el seu cap de llista.

A la dreta del president d'ERC s'asseia una altra de les parlamentàries a les quals va voler felicitar també de manera especial per la tasca que du a terme a Madrid, diputada Ana Surra.

Va ser un sopar amb un menú de carn o peix a escollir, i que cadascun dels assistents va pagar de la seva butxaca. Va començar una mica tard, arran el retard en la votació del Congrés, i Junqueras va haver de marxar a dos quarts de dotze, perquè l'endemà a primera hora tenia una cita amb una emissora de ràdio. Però va ser suficient. El missatge va quedar clar als assistents: "Objectiu, referèndum", sintetitzava ahir un dels diputats.