El diari escocès The National publica una entrevista amb Oriol Junqueras en què parla de la situació del referèndum a Escòcia i del procés català. Aquest rotatiu ja va publicar una entrevista a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, fa un mes. En aquest cas, denunciava les diferències entre el govern espanyol i el britànic a l’hora de permetre un referèndum.  

The National és un diari que dona suport a una Escòcia independent i que publica moltes notícies relacionades amb Catalunya i sobretot amb el procés. Fan seguiment d’actes independentistes, articles sobre com Europa reacciona amb el procés, o també per exemple un seguiment dels judicis pel 9-N.

En aquesta entrevista Junqueras parla sobre la situació escocesa i defensa que la decisió d’un segon referèndum d’independència és un tema lògic ara que el Regne Unit ha sortit de la UE. “Un dels principals arguments del 'no' era la sortida de la UE, és evident que amb el Brèxit la situació ha canviat i posa damunt la taula un element que en el seu moment va condicionar el 'sí' i el 'no'”, ha declarat Junqueras.

Quan se li ha preguntat sobre què li dona esperança de cara al futur, el vicepresident ha dit que és “que els catalans puguin decidir el seu futur tot i les ofensives de l’Estat espanyol “. També s’ha mostrat preocupat per la falta de democràcia i per la lluita constant d’Espanya, que no té cap problema a fer servir tots els seus recursos per impedir el referèndum.