"És evident que si fem la nostra feina, el més interessat a negociar serà l'Estat espanyol". Amb aquestes paraules, el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, s'ha mostrat totalment convençut a El Matí de Catalunya Ràdio que si els catalans "fem sentir la nostra opinió i voluntat" i "entre tots fem entendre [a l'Estat] la nostra voluntat de dialogar", finalment serà el propi govern espanyol qui s'obri a parlar amb Catalunya.

Precisament per això, i afegint que "pot passar que tinguis un Estat espanyol que digui durant un cert temps que no vol parlar de res", Junqueras ha assegurat: "La presa de decisions ha de fer notar que hem fet la feina que ens corresponia", així com que "ningú no ens regalarà res" i s'ha lamentat que hi hagi gent "que vol que l'adjectiu unilateral tingui una mala connotació".

El vicepresident va un pas més enllà i ha deixat clar que en el referèndum "hi haurà una multilateralitat pública i privada" perquè "és una realitat molt complexa". Això sí. El resultat final de la celebració la consulta –sigui pactada o no–, Junqueras està segur que "serà a favor de la independència".

Les opinions de Margallo

Després que ahir el ministre d'Exteriors en funcions, José Manuel García-Margallo reconegués a la mateixa emissora que hi ha "un problema de finançament amb Catalunya", Junqueras ha volgut deixar clar: "Tinc la sensació que és una opinió personal de Margallo, no una proposta planificada pel seu partit".

Justament per això, el vicepresident ha recordat que, en diferents ocasions, "el senyor Montoro ha discutit públicament amb Margallo" i s'ha reiterat en la seva idea que les paraules del ministre en funcions "no són compartides pels seus companys de partit".

En aquest sentit, ha posat de manifest que "és evident que ell ho ha dit moltes vegades i en el seu partit mai ningú li ha fet cas" i, potser per això, ha deixat anar que "és un bon economista, potser seria millor ministre d'Hisenda".