El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha demanat ajuda a tota aquella gent que vol votar ‘no’ al referèndum perquè aquest es pugui celebrar. “Ens oferim a aquells que volen votar ‘no’ a que ho puguin fer, i demanem que ens ajudin a nosaltres a votar ‘sí’". Una suma d'esforços que segons Junqueras servirà perquè "tots puguem decidir el nostre futur amb els nostres vots”.

Junqueras ha fet aquest discurs al primer acte de precampanya d'ERC pel Referèndum, celebrat al barri del Poblenou de Barcelona on ha defensat tota la feina que s'ha fet des de la política municipal i des de la Generalitat per millorar els àmbits de l'ensenyament, sanitat i infraestructures. Una feina que Junqueras ha declarat que volen continuar fent "en la futura República catalana". 

En aquest sentit, Junqueras ha recordat que "cada dia prenem decisions importants que milloren la vida de la gent d’aquest país, en els barris més necessitats o en les ciutats més complicades" i ha enviat un missatge directe a la gent de cara al referèndum: "Penseu en mans de qui voleu deixar el futur del país, si en les d’aquells que demostren que us estimen o dels que s’esforcen cada dia a demostrar que no podem fer allò que volem o desitgem”. Un missatge clar cap al Govern de Rajoy i que Junqueras ha culminat destacant que "quan diuen que no ens volen deixar votar, ens diuen que la nostra opinió els importa un rave". 

En aquest acte, Junqueras ha estat acompanyat de diferents figures del món local d'ERC com ara el líder del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, que ha declarat que en el cas de Barcelona es defensa el 'sí' per qüestions com la capitalitat, perquè "volem una plena capitalitat per servir els ciutadans". 

Bosch ha recordat que "votar és la base de tota convivència i la millor manera de resoldre les coses". El líder municipal d'ERC ha aprofitat per enviar un missatge clar i directe a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau: "Demano a l'Ada que obri els col·legis, volem votar i sé que tu també ho vols, acompanya'ns". 

Altres veus que s'han deixat sentir en aquest acte han estat les de l'alcaldessa de Sant Vicenç dels Horts, Maite Aymerich, l'alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, l'alcaldessa de Montgat, Rosa Funtané i el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Badalona, Oriol Lladó. Tot ells, en els seus parlaments, han reivindicat la feina que es fa per la futura república catalana desde les institucions municipals.