El vicepresident, Oriol Junqueras, ha presentat un escrit davant del registre del Parlament en el qual sol·licita poder delegar el seu vot a un company del grup parlamentari en tots els plens de la Cambra fins a finalitzar el mes de juliol.

Segons ha informat Catalunya Ràdio, la petició es formula perquè ja pugui entrar en vigor en el ple previst per a aquest dijous, i persegueix que segueixi en vigor per a tots els plenaris fins a finalitzar l'actual període de sessions, a finals de juliol.

Fonts d'ERC expliquen que la sol·licitud es retiraria en el cas que Junqueras aconseguís la llibertat provisional, una cosa que el vicepresident ha sol·licitat diverses vegades des que va ser empresonat el 2 de novembre i fins ara li ha estat denegada.

Junqueras ja va demanar de delegar el seu vot en el ple de constitució del Parlament que es va celebrar el 17 de gener, i la Mesa d'Edat que es va formar en aquell ple —composta pel diputat de més edat i els dos més joves— el va autoritzar sense que ningú impugnés aquesta decisió.

El govern espanyol havia avisat prèviament que sí que impugnaria una eventual decisió de la Mesa de delegar el vot dels diputats que hi són en Brussel·les, i que estudiaria si impugnava la delegació de vot dels que són a la presó.

Finalment, en aquell ple només van delegar el vot els diputats que són a la presó, i el govern espanyol va decidir no impugnar-lo; actualment hi ha dos líders sobiranistes a presó amb acta de diputat, Oriol Junqueras i el líder de JxCat en el Parlament, Jordi Sànchez.