El vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, considera una "millora lleugera" però insuficient, l'anunci del govern espanyol d'incrementar el dèficit de les CCAA per 2016 en més del doble de la xifra prevista inicialment i també per a la Seguretat Social. En concret, situa l'objectiu en el 0,7% enfront del 0,3%, estimat en les dues administracions. 

En el cas concret de Catalunya, aquest marge en sostre de dèficit suposa disposar d'uns 800 milions d'euros més de finançament per aquest any. Per aquest motiu, el vicepresident Junqueras opina que és una millora, però a la vegada insisteix que és insuficient. "Queda molt lluny del que li correspondria a Catalunya", ha puntualitzat.

En declaracions als passadissos del Parlament, el republicà ha matisat que és evident "que estem molt lluny del terç que ens correspon". Junqueras ha tornat a reclamar que el sostre de dèficit hauria de ser de l'1,2%, tenint en compte el conjunt de la despesa pública que assumeix cada administració. Per tot plegat, ha avisat que encara "queda molt per treballar i una situació molt difícil per afrontar".

Junqueras ha recordat que durant molts mesos han fet bandera d'incrementar l'objectiu de dèficit, sovint "en solitari", ja que la situació era "absolutament insostenible, injusta i arbitraria". El vicepresident afirma que aquesta lleugera millora té el seu origen en els tocs d'atenció que Europa ha donat a l'Estat espanyol per l'incompliment del dèficit. "Nosaltres hem fet sentir la nostra veu (a Europa) i em sembla que amb eficàcia", ha assegurat. 

De fet, el vicepresident ha aprofitat també per carregar contra l'Estat. Ha afegit que fins i tot la intervenció general de l'Estat ha advertit de la situació de desequilibri, després de detectar que l'Administració central ha augmentat un 4,2% la seva despesa en els últims sis anys mentre que les autonomies l'han reduïda un 13,5% i els municipis un 21%. Per tant, amb aquestes dades, Junqueras reitera que el responsable "evident" de les desviacions sistemàtiques en el sostre de dèficit és el govern espanyol, i en concret, el ministeri d'Hisenda.