Feia més de dos anys que l'exvicepresident i líder d'ERC, Oriol Junqueras, no entrava per l'escala noble del Parlament i trepitjava les majestuoses catifes que recobreixen el terra de la cambra catalana. Aquest dimarts ho ha pogut tornar fer, amb un somriure d'orella a orella i fins i tot fent broma. Així s'ha presentat a la comissió d'investigació de l'article 155 de la Constitució, on ha fet una aferrissada defensa del diàleg "amb tothom", fins i tot "amb aquells que han aplaudit de manera entusiasta la presó i la repressió". "No condicionarem cap diàleg amb el fet que estiguem a la presó", ha afegit en aquest sentit, defensant també que per això ofereixen "taules de diàleg a tort i a dret". 

Acompanyat de l'home fort del partit fora de la presó, l'actual vicepresident Pere Aragonès, que el mirava orgullós, Junqueras ha llençat un missatge als crítics amb l'estratègia del diàleg d'ERC i s'ha presentat com el més independentista de tots. "No hi ha ningú més independentista que jo, ni que nosaltres, ni per casualitat. Som els campions de la república, però també del diàleg. Per això demanem i seiem en una taula de negociació", ha agregat. En aquest punt, ha defensat que és la seva "obligació" parlar amb tothom i ha assegurat que se'n "mor de ganes", malgrat algun vulguin endarrerir-ho o posar-hi "pals a les rodes". 


Per altra banda, i tenint en compte que la compareixença era com a testimoni de l'aplicació del 155, el líder republicà ha defensat que la suspensió de l'autonomia catalana no va "servir de gaire o gens". "El 155 només va servir per perjudicar els interessos i les necessitats dels ciutadans de Catalunya", ha afegit, en referència al fet que s'aturessin algunes polítiques socials. Tot i això, ha volgut deixar clar que no va aconseguir l'objectiu de fer "desistir" els independentistes ni fer-los "por", ni tampoc el de guanyar "traient de l'escenari els rivals que no podien derrotar a les urnes". 

"No va servir per l’objectiu de desistir i de fer-nos por. No tenim por, no n’hem tingut mai i menys ara. La presó és una part més del camí cap a la llibertat", ha afegit. En aquest sentit, ha afirmat que res del que va fer l'anterior Govern és "delicte", ja que fer un referèndum no està tipificat al Codi Penal, pel que ha afirmat que aquest empresonament és "clarament injust" i ha recordat que així ho han reafirmat diversos tribunals europeus. Amb tot, ha defensat que l'Estat confon "justícia amb venjança", però ha afegit, un cop més, que ni els "intimida" ni els fa "por". 

 

"Hauria estat millor convocar eleccions?"

En el torn de respostes, Junqueras, davant una pregunta que li reclamava saber si hagués estat millor convocar eleccions l'any 2017, el líder republicà ha assegurat que era una "gran" qüestió, però ha defensat que segurament "calia que passessin moltes de les coses que van passar, en termes de repressió, perquè molta gent obrís els ulls". Per tant, ha assegurat que "assumeix" el que va passar finalment aquell octubre: "és una de les meves obligacions assumir-ho. 

Aragonès Junqueras Torrent Parlament comissió 155 Sergi Alcàzar

Per altra banda, sobre el diàleg amb el PSOE, Junqueras ha reconegut que el partit socialista "moltes vegades ha defraudat esperances", pel que ha defensat que davant l'experiència senten "escepticisme", però ha assegurat que no és "contradictori" i que això encara fa més "meritori l'entusiasme". Amb tot, ha assegurat que la taula de diàleg és una "pas endavant", encara que "incert", perquè per "primera vegada es reconeix el conflicte polític" que s'ha demanat durant "anys". "La bandera del diàleg sempre és la millor de les banderes", ha afegit en aquest sentit.

"A mi m'han de parlar de trencar famílies?"

El punt més tens de la comissió, però, l'ha protagonitzar Ciutadans que, després de fer un dura interpel·lació a Junqueras més en el fons que en les formes, ha decidit abandonar la comissió. El líder republicà, amb una bona dosi d'ironia, s'ha mostrat sorprès per l'actitud i ha assegurat que era una "llàstima" que marxessin. "No us esperareu a la resposta? Ara que havíem començat a dialogar", els ha etzibat.


Tot i això, ha aprofitat la seva segona intervenció per respondre-li algunes de les preguntes com per exemple la de trencar famílies. En aquest punt, s'ha mostrat sorprès pel fet que li preguntin justament a ell i ha recordat que avui tampoc podrà anar a casa seva amb els seus fills. Malgrat tot, ha assegurat que ho afronta amb "tranquil·litat d'esperit" i "fermesa". Sobre si pensava demanar perdó, com li ha reclamat Lorena Roldán, Junqueras ha assegurat que s'"excusa" si algun ciutadà va sentir "malestar" per fets o paraules seves, però ha volgut deixar clar que ells mai van "apallissar votants" ni "empresonar". "Ni ho farem mai", ha afegit.

Per acabar una compareixença que ha durat fins a dues hores, tot i que Junqueras havia bromejat amb que volia ser "breu", ha volgut llençar un missatge a l'anterior govern espanyol que els va cessar: "els que van dir que ens havien escapçat ja no hi son, i jo sí. Cadascú paga la seva factura. Ves que no sigui que jo prefereixi la meva", ha sentenciat. "Aquest vespre tornarem a la presó, no passa res, hi trobarem gent més honrada que molts dels poderosos que ens condemnen", ha conclòs, amb un somriure tranquil.