El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha considerat que els líders independentistes han estat víctimes d'un espionatge que els "ministres del Govern han permès, han tolerat o no han impedit".

En una entrevista de La Vanguardia recollida aquest diumenge per Europa Press, ha defensat que diu ara l'Executiu de Pedro Sánchez ha de reconstruir la confiança, "la que ha perdut davant de la societat catalana i davant d'aquells que creuen que la negociació és un instrument legítim i útil". Preguntat per les conseqüències que ha de tenir aquest cas, ha recordat que "per un cas d'escoltes va dimitir un vicepresident del govern espanyol", amb referència a Narcís Serra el 1995, i poc després el govern espanyol va convocar unes eleccions anticipades i les va perdre.

"Estic segur que el PSOE entendrà la dimensió de l'escàndol. S'ho faran entendre molts demòcrates espanyols i els editorials i els titulars de molts mitjans de comunicació internacional o ERC", ha afegit. Per a Junqueras, les reaccions del Govern fins ara han estat gairebé insultants, però "la resposta acabarà sent la que correspon, perquè les pressions seran moltes."

Sobre la reunió aquest diumenge a Barcelona entre el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha respost que es tracta que el Govern "garanteixi que aquest tipus d'espionatges massius no s'estan produint en aquest moment i tampoc en el futur", així com una qüestió d'assumir responsabilitats.

Suport d'ERC en el Congrés

Preguntat per si ERC donarà suport al Congrés modificar la Llei Mordassa o la de Memòria Democràtica, ha respost que, si el govern espanyol demana suports argumentant beneficis per a totes les persones, primer ha de garantir "les llibertats fonamentals i la democràcia i defensar que els ciutadans no poden ser espiats".

"Si no ho entén, no pot merèixer la nostra confiança. Si el govern espanyol creu que ha fet bé impulsant, permetent o no impedint un espionatge massiu en la línia com ho va fer el Govern del PP, vol dir que Sánchez té altres socis prioritaris, el PP," ha afegit.

Sobre la roda de premsa conjunta amb el líder de Junts i president Carles Puigdemont, des de Brussel·les quan van sortir a la llum els espionatges, ha destacat que "la imatge i el missatge van ser d'unitat" i considera que seria un error estratègic imperdonable renunciar al suport de la comunitat internacional.

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, rebrà aquest diumenge el seu homòleg espanyol, Félix Bolaños, per intentar tancar la crisi del CatalanGate. La reunió tindrà lloc al Palau de la Generalitat i serà la primera trobada entre els governs català i espanyol després de l'escàndol d'espionatge amb Pegasus. L'hora prevista d'inici era a les 10.00 hores, tot i que hauria començat més tard. Està previst que després facin declaracions als periodistes de manera separada. Cal recordar que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ja ha advertit que la qüestió no se solucionarà amb una "foto d'una reunió"

 

Imatge principal: el líder d'ERC, Oriol Junqueras / Europa Press