La denúncia a l'exterior de l'operació d'espionatge contra polítics i activistes independentistes és un dels objectius que s'ha marcat el Govern de la Generalitat en resposta al CatalanGate. La consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, viatjarà dilluns a Brussel·les per denunciar aquesta operació de guerra bruta contra l'independentisme revelada per la revista The New Yorker a partir de la investigació duta a terme per Citizen Lab.

Alsina, que durant l'estada a Bèlgica mantindrà una trobada amb el president a l'exili, Carles Puigdemont, té previst reunir-se amb el secretari general de la Federació Internacional de Periodistes, Anthony Bellanger, i amb el director de la secció belga francòfona d'Amnistia Internacional, Philippe Hensmans. La consellera defensarà la necessitat que l'Estat espanyol obri una investigació oficial sobre aquest cas.

L'informe de Citizen Lab va deixar clar que a banda dels darrers quatre presidents de la Generalitat i els dos darrers presidents del Parlament, entre els espiats, de manera directa o a través de persones properes, hi ha tots els eurodiputats independentistes, la qual cosa ha provocat que el Parlament Europeu ofereixi als seus membres un servei perquè comprovin si Pegasus ha infectat els seus telèfons. Aquesta actuació contra els eurodiputats i els polítics exiliats ha provocat que una part de l'operació d'espionatge s'hagi dut a terme fora de les fronteres espanyoles, a països com Bèlgica, Suïssa o Alemanya, la qual cosa es convertirà en un altre dels objectius de la denúncia del Govern.

NextGeneration

La consellera es reunirà també amb Pascal Smet, secretari d'Estat de la Regió de Brussel·les-Capital, encarregat, entre d'altres qüestions, de les relacions europees i internacionals d'aquest territori.

D'altra banda, Alsina té previst durant la visita a Brussel·les abordar el debat sobre la gestió dels fons NextGeneration i defensar les actuacions de la Generalitat en aquest àmbit. La consellera, que no ha amagat mai les dificultats que el Govern té per arribar a la Comissió Europea arran de la tensió amb el govern espanyol, es reunirà amb representants del Parlament Europeu, entre els quals el diputat belga Johan Van Overtveldt, que copresideix el grup de treball de l'Eurocambra per al Mecanisme de Recuperació i Resiliència, el principal instrument de finançament del Pla Next Generation EU. També amb l'eurodiputat cors François Alfonsi, i amb el president del grup Aliança Europea, Kieran McCarthy.